Тръмп пред ООН: Основата за сътрудничество е грижата за собствените граждани

Президентът на САЩ Доналд Тръмп се обърна днес във виртуален формат към 75-ото Общо събрание на ООН, което започна тази седмица в Ню Йорк. За първи път в историята на организацията заради пандемията с коронавируса форумът се провежда в такъв формат.

 

Освен Тръмп днес към общото събрание се обърнаха и президентите на Русия и Китай – Владимир Путин и Си Цзинпин.

 

Фокусът в речта на Тръмп беше върху Китай, с критики към Комунистическата партия в страната за несправяне с пандемията от COVID-19, намесата в чужди избори, шпионаж в САЩ и негативно влияние върху света.

 

В първите дни на разпространението на вируса Китай забрани вътрешните пътувания, като същевременно разреши международни полети от Китай, за да заразят света„, каза Тръмп.

 

Китайското правителство и Световната здравна организация, всъщност контролирана от Китай, са разпространили неверни твърдения, че няма доказателства за предаване на вируса от човек на човек. Китай трябва да поеме отговорност за действията си”, заяви американският президент.

 

Седемдесет и пет години след края на Втората световна война и основаването на ООН, ние отново сме въвлечени в глобална война. Водим ожесточена битка срещу невидим враг – китайският вирус, отнел безброй животи в 188 държави“, каза Тръмп.

 

Той добави, че САЩ са започнали най-агресивната мобилизация на ресурсите си от Втората световна война насам. „Ще разпространим ваксината, ще победим вируса, ще сложим край на пандемията и ще влезем в нова ера на безпрецедентен напредък, сътрудничество и мир„, каза той.

 

В речта си Тръмп засегна и важните преговори, осъществени с посредничеството на САЩ: между Израел, ОАЕ и Бахрейн, икономическото споразумение между Сърбия и Косово и натиска на САЩ върху членовете на НАТО да изпълнят бюджетите си за отбрана.

Знаем, че американският прогрес е основата на свободата и сигурността по целия свят. През тези три кратки години изградихме най-силната икономика в историята“, каза той.

 

Тръмп заяви, че САЩ са похарчили 2,5 трилиона долара за въоръжените си сили през последните четири години … „Внесохме нова енергия в НАТО„.

 

Американският президент беше категоричен, че за да бъде ООН ефективна организация, тя трябва да се съсредоточи върху реалните проблеми в света. Те включват борбата с тероризма, нарушенията на правата на жените, трудовата експлоатация, трафика на наркотици, трафика на хора, както и религиозно мотивираните наказания и политиките на етническо прочистване на малцинствата.

 

В края на речта си той благослови Америка и страните и ООН. В синхрон с неговата идея „Америка преди всичко“ Доналд Тръмп заяви, че „само като се грижите за собствените си граждани, ще положите реална основа за сътрудничество”.


Източник: epicenter.bg

Твоят коментар