Трагедия! Бебе на осем месеца почина от тежко усложнение на COVID-19

Смята се, че Александър Парсънс е най-младата жертва на синдрома на Кавазаки, при който се възпаляват кръвоносните съдове и може да бъде отключено след коронавирусна инфекция, пише британският вестник London Evening Standard, цитиран от Агенци „Фокус“.

Майката на детето заяви, че правителството трябва да проучи връзката между двете болести и да информира обществеността.

Около 100 деца в Обединеното кралство са засегнати от болестта на Кавазаки, като 14-годишно момче без никакви придружаващи заболявания се смята за първият британец, починал от синдрома.

Малкият Алекс прекарва у дома вирусна инфекция, след която развива обрив, вдига висока температура и има увеличени лимфни възли.

Родителите допускали, че става въпрос за паротит (заушка), но когато той започнал да повръща, бил откаран в болницата на 6 април.

На следващия ден Алекс е бил диагностициран със синдрома на Кавазаки и когато състоянието му се е влошило, той е преместен в Кралската болница за деца в Бристол.

При изследване на сърцето му са открити разширени артерии, течност и множество коронарни аневризми. Той умира през следващата нощ.

„Правителството трябва да проучи връзката между COVID-19 и синдрома на Кавазаки и предостави информацията, вместо да мълчи“, заявява майката

Болестта на Кавазаки обикновено засяга деца под пет години, но има повече от 200 потенциални случая при деца до 14 години в цяла Европа.

В петък Европейският център за превенция и контрол на заболяванията заяви, че на континента има около 230 заподозрени случая.

Семейството на Алекс е направило специална интернет страница JustGiving, за да събере пари за погребението и да бие тревога за опасното заболяване.

 


Източник: epicenter.bg

Твоят коментар