Тошо Тошев: Няколко думи за журналистите

Тошо Тошев

 

Зная, че моята отлична професия, а бих казал и лична съдба, днес не е на особена почит. И затова си има причини, на които сега няма да правя анализ.

 

И въпреки всичко, на днешния ден искам да кажа, че между будителите в новата, да я наречем с всички условности, демократична биография на Отечеството, именно журналистите са измежду първите будители за новото в тези сложни времена. Вярно е, че днес много от медиите изглеждат хилави и малокръвни, други са безволеви или с белезници и пранги, и въпреки всичко продължават да кънтят и чисти гласове.

 

От десетина години властва и една нова колективна форма на всенародна медия, която обаче, освен че е високо технологична, е и жалко непрофесионална, твърде често мръсна и подла. Основното ѝ предимство обаче е факт – тя е достъпна за всеки и може да го прави освен консуматор и активен писач, драскач и каквото си искате.

 

Ясно е, че става дума за Интернет.

 

Но само допреди десетина години имаше поне два мощни и достъпни всекидневника, вестници – „24 часа” и „Труд”, които наистина бяха будителите на този народ. Споменавайки ги поименно, ще поема риска да спомена и още няколко имена, въпреки възможността, че доста и ще пропусна. Извинявам се на тези, за които това ще е незаслужено.

 

Истински будители, откъдето и да ги погледнеш, са Кеворк Кеворкян, Валери Найденов, Валери Запрянов, Валерия Велева, Анна Заркова, Георги Милков, Никола Кицевски, Тома Томов, Калин Донков, Джими Найденов, Иван Гарелов, незабравимият Дончо Цончев, когото слагам тук, независимо, че не бе професионален журналист.

 

Слава Богу, че има и други, от по-младите, които не се боят от канонадата над своя журналистически окоп и стоят честно на своето съдбовно бдение. Ще спомена само Кирил Вълчев, Силвия Великова и Петър Волгин.

 

Честит празник на всички. И на тези, които сами си мислят, че той е и техен. И на другарите политици, разбира се. Тъжните класации за свободата на словото, всъщност не са за словото, а за тях. Да си ги сложат в рамка!


Източник: epicenter.bg

Твоят коментар