Тошко Йорданов: Джипко Бибитков днес не дойде в парламента – за пореден път

„Страхливецът Борисов днес не дойде – за пореден път. Шофьорчето Борисов днес не дойде – за пореден път. Джипко Бибитков днес не дойде в парламента – за пореден път“ – това заяви от трибуната на Народното събрание зам.-председателят на „Има такъв народ“ Тошко Йорданов.

Повод за думите му беше отсъствието на премиера в оставка Бойко Борисов, чието изслушване беше гласувано от НС вчера, но след това се оказа осуетено, тъй като лидерът на ГЕРБ излезе в отпуск.

Дебатите бяха съпроводени с непрестанни скандали.

Манолова предложи проекторешение, с което премиерът да бъде извикан да се яви пред депутатите на 21 април.

„Предлагам докладването на премиера Бойко Методиев Борисов да се включи като точка 1 от програмата на НС за вторник, 20 април, 2021 г. Защото е Народно събрание – актовете са задължителни за премиера. Предлагам НС да задължи премиера Борисов да се яви тук и да докладва! (…) Има нов парламент и ново ръководство – гаврата с парламента ще спре и вие няма да опазите Борисов, той ще се яви тук!“, заяви Манолова.

Нейното предложение предизвика горещ дебат и реакции от ГЕРБ.

„От тази трибуна видяхме как умира българската демокрация“, заяви Георг Георгиев от ГЕРБ. Лъчезар Иванов видя „злоба, жлъч и мъст“ в думите на Мая Манолова.

Атанас Славов от „Демократична България“ подчерта: „Министър-председателят е длъжен винаги да се яви в НС, когато бъде поискано това – независимо дали е в оставка, дали е болен, независимо дали планира воаяж в Барселона!“. Той отбеляза и че в други държави има глоби за неуважение към парламента, които се налагат на министри, премиери и шефове на държавни ведомства, които блокират парламентарния контрол.

Филип Станев от ИТН допълни: „Днес се оказа, че Бистришкият тигър е един най-обикновен страхлив заек от Банкя“.

Твоят коментар