Тони Блеър и Джон Мейджър с обща статия срещу Борис Джонсън

Бившите британски премиери Тони Блеър и Джон Мейджър призоваха парламента да отхвърли „срамния опит“, както се изразиха, на Борис Джонсън да промени части от Споразумението за Брекзит. Джонсън твърди, че ЕС заплашва да наложи митническа граница в Ирландско море, която откъсва Северна Ирландия от останалата част на Обедиенното кралство. Неговите критици виждат в ходовете му заплаха за мирния процес на остров Ирландия.

 

Лейбъристи и консерватори се обединиха в лицето на Тони Блеър и Джон Мейджър, обвинявайки правителството, че „поставя страната в неудобно положение“. Планираният от правителството Законопроект за вътрешния пазар ще бъде внесен за обсъждане в парламента в понеделник. Той засяга Протокола за Северна Ирландия и предвижда промени в подписаното през януари споразумение за излизане от ЕС в частта за митническите проверки след Брекзит в случай без търговска сделка.

 

Ако мярката бъде гласувана, това ще даде на министрите права да променят правила за движението на стоките между Северна Ирланидя и останалата част от Кралството.

 

В статия в „Сънди таймс“ Мейджър и Блеър пишат, че действията на правителството на Джонсън са „безотговорни, принципно погрешни и на практика опасни“. „Те повдигат въпроси, които надхвърлят далеч последиците за Ирландия, мирния процес и преговорите за търговска сделка, те повдигат въпроса за единството на нацията“, допълват бившите премиери.

 

Източник: БНР


Източник: epicenter.bg

Твоят коментар