Томислав Дончев: Всички трябва да позеленяваме, но не искаме да бъдем зелени и бедни

„Всички трябва да позеленяваме, но не искаме да бъдем зелени и бедни“. Това заяви вицепремиера Томислав Дончев по време на срещата между бизнеса и правителството.  В следващото десетилетие зелената сделка ще промени из основа начина, по който се прави бизнес, начина, по който се произвежда енергия, и начина на живот на хората, прогнозира вицепремиерът.

По думите му, всички искаме да бъдем зелени, въздухът да бъде чист, водата да бъде чиста, но и никой не иска да бъдем зелени и бедни. Това, което е анонсирано е свръхамбициозна програма за редукция на емисиите. „Светът така или иначе ще позеленява. Ние ще бъдем в авангарда и след 10 или 15 години ще бъдем в позицията да продаваме зелени технологии в едни или други държави“, каза Дончев.

Българската икономика се е развила значително след присъединяването към ЕС и в значителна степен е сменила профила си, но все още остава малка, отбеляза още Томислав Дончев на срещата с бизнеса. Ниската производителност на труда и високата консумация на енергийни ресурси са другите характеристики на българската икономика. По-важното е какво трябва да се случи с икономиката ни, според вицепремиера. Колкото по-малко икономиката ни е зависима от държавата, толкова по-добре, смята той.

Зелените теми не са наука, те са идеология, по думите на вицепремиера. Дончев подчерта, че е „за“ редуциране на въглеродните емисии, но с темпове, с които сме готови това да се случи. Правят се опити да се предвидят последиците от зелената сделка,но трябва да бъдем проактивни, изтъкна той. За да се мине към зелената трансформация, има предвиден Фонд за справедлив преход. Вицепремиерът е притеснен, че средствата в него няма да са достатъчни. Зелената сделка ще преформатира всичко, според Дончев.

За развитието на икономиката ни той обясни, че скоро в министерския съвет ще влезе законът за индустриалните зони. Целта е бързо да се стимулират инвестициите. Ние сме в момент на много дълбоки промени, каза Томислав Дончев.

 

В началото на февруари проектът на закона ще бъде публикуван за обществено обсъждане, допълни той. По текстовете се работи от половин година.

„Законът съдържа в себе си много фин баланс от стимули за всеки инвеститор в индустриална зона. Казано на битов език, опитваме се да смачкаме режимите, така че нещата да се случват по-бързо – и за този, който създава индустриална зона, и за този, който реши да създава мощности“, обясни пред журналисти вицепремиерът след срещата с бизнеса.

Дончев успокои, че с текстовете на закона не се цели масово изграждане на индустриални зони. „Желанието на кабинета е, когато се появи инвеститор, да може законодателно да бъде стимулиран и бизнесът му да заработи за една година, а не да чака по три и повече, както е сега“ допълни той.


Източник: epicenter.bg

Твоят коментар