ТЕЦ „Бобов дол“: От медии разбрахме, че ще складираме отпадък в Перник. Това не отговаря на истината

ТЕЦ „Бобов дол“ разпространи позиция до медиите относно информация, свързана с техническата рекултивация и укрепване извършвано от Еко Антрацит в „Мини Перник“.

 

Ето го целия текст: 
Ръководството на ТЕЦ „Бобов дол“ с изненада разбира от медиите, че в техническата рекултивация и укрепването на „Мини Перник“, която ще се осъществява от държавната фирма от „Еко Антрацит“ ще се използва производствен отпадък ( летяща пепел и шлака ) от нашата централата. Заявяваме категорично, че ние не сме търсени от изпълнителя на този проект и не са водени каквито и да е било разговори с нас. Не е искан и не сме предоставяли актуален анализ на производствените отпадъци от нашата дейност и нямаме сключен договор с въпросната компания. За ТЕЦ „Бобов дол“ е недопустимо да се използва име на юридическо лице в официални документи без с последното дори да са водени разговори.
„Еко Антрацит“ са подали Искане за преценяване необходимостта от ОВОС към РИОСВ – Перник на 14.04.2020 г. В това искане са описани кодовете и вида на отпадъка, които ще бъдат взети от ТЕЦ „Бобов дол“. РИОСВ – Перник не е поискало от компанията нито договор между двете дружества, нито да им бъдат предоставени други документи. Вместо това издава Решение да не се извършва ОВОС, тъй като инвестиционното намерение няма да доведе до вреди за околната среда и то на 06.05.2020 г. Забележете за период само от 16 работни дни са минали всички съгласувателни процедури и се е стигнало до решение, което по принцип отнема месеци.
Използването на името на ТЕЦ „Бобов дол“ по подобен начин е изключително некоректно и мека казано безотговорно!


Източник: epicenter.bg

Твоят коментар