Теменужка Петкова: Тарифният дефицит в НЕК е свит до възможния минимум

Тарифният дефицит в НЕК е свит и намален до минимално количество. Това каза пред журналисти министърът на енергетиката Теменужка Петкова, предаде Агенция „Фокус“.

 

Петкова коментира и думите на Антон Иванов от Българския енергиен и минен форум, който заяви, че 5 млрд.лв. е дупката в енергетиката. „Не знам г-н Иванов откъде борави с такива данни. Знаете ние с какъв дефицит поехме енергийния сектор през ноември 2014 г., знаете какви мерки предприехме. Беше създаден и Фонд „Сигурност“ на електроенергийната система, което беше една от най-успешните мерки, свързани със стабилизиране на енергийния сектор на България“, обясни Петкова и посочи, че тя е била високо оценена и от Световната банка и от ЕК.

 

„Тарифният дефицит в НЕК е свит и намален до минимално количество – това, което е възможно да се получи на базата на настоящата ситуация в НЕК. Оттук нататък трябва да се върви към пълната либерализация на електроенергийния пазар и да бъдат изведени всички производители на свободния пазар, както и да бъдат предприети мерки по отношение на тарифния дефицит“, каза още Петкова.

 

Енергийният министър обърна внимание и на темата за АЕЦ „Белене“.

 

„Като информация от ЕК сме получили, че процедурата за АЕЦ „Белене“ трябва да бъде преведена на всички официалния езици на държавите-членки на ЕС, а това отнема време.

 

Очакваме до края на май или най-късно в първите дни на юни поканата ни да бъде публикувана на официалния вестник на ЕС. Тогава ще започне да тече и срокът за подаване на заявленията, който е 90 дни от датата на публикуване“, обясни Петкова.

 

Тя посочи, че преди да бъде даден официалният старт на процедурата няма как да се работи с евентуални стратегически инвеститори. „В рамките на стартиране на фазата на преговорите с потенциалните стратегически инвеститори трябва да бъде ситуирана и проектната компания, в която ние да заявим с какво точно участваме, да видим какво точно ще предложат и евентуалните инвеститори“, обясни Петкова и подчерта, че това е по-добрият за България вариант.

 

 


Източник: epicenter.bg

Твоят коментар