Теменужка Петкова: БЕХ дава 50 млн. лв. заем за Мини „Марица-Изток“ и 5 млн. за служителите

За нормалната работа на „Мини Марица Изток“ Българският енергиен холдинг (БЕХ) ще предостави дългосрочен заем в размер на 50 млн. лева за функционирането. Ще бъдат предоставени и 5 млн. лева за работниците и служителите, свързани с актуализиране на техните възнаграждения. Това заяви на извънреден брифинг енергийният министър Теменужка Петкова, като уточни, че с двата синдиката са постигнали пълно съгласие и са се обединили около тези два важни въпроса, предаде Dariknews.bg.

Днес се проведе среща на Браншовия съвет за тристранно сътрудничество, минно дело и геология в Министерството на енергетиката. На нея бяха обсъдени перспективите за решаване на отворените въпроси относно бъдещето на комплекса „Марица-изток“. Участваха национално представителните синдикати „КТ „Подкрепа“ и КНСБ.

По-рано министър-председателят Бойко Борисов проведе среща с президента на КНСБ Пламен Димитров и представители на синдикатите на „Мини Марица-Изток“. Акцент в разговора бяха въпроси относно бъдещето на комплекса „Марица-изток“, както и мерките на правителството за справяне със социално-икономическата криза, породена от пандемията от COVID-19.

 

Нашето правителство много ясно е декларирало своето отношение и своята заявка по отношение на развитието на въгледобива в България и на централите, които произвеждат електрическа енергия от въглища. Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова по време на брифинг, предаде Агенция „Фокус“.

„В рамките на браншовия съвет бяха обсъдени редица въпроси, свързани с енергийния сектор. Една от темите беше свързана с обсъждане на проекта на енергийна стратегия на България от 2030 година с хоризонт до 2050 година.

 

Втората тема беше свързана със състоянието на комплекса „Марица Изток“ и третата тема беше свързана със законодателната рамка, свързана със зелената сделка.

 

По всички тези три важни теми беше взето отношение от двете страни. Обсъдени бяха основни акценти от енергийната стратегия, които касаят развитието на енергийния сектор в България, неговото устойчиво развитие, както мястото и ролята на въгледобива и на централите, които произвеждат електрическа енергия от въглища“, каза министър Петкова.

„В два много важни документа, единият, от който е интегрирания план „Климат, енергетика“, който ние сме изпратили в ЕС, много ясно е посочено, че България ще продължи да разчита на централите, които произвеждат енергия от въглища до 2030 година с хоризонт до 2050 година.

 

Вторият важен стратегически документ е проекта на енергийна стратегия на страната до 2030 година с хоризонт до 2050 година, където в основните цели и политики за бъдещето на енергийния сектор е посочено мястото и ролята на централите, произвеждащи електрическа енергия от въглища“, добави тя.

Обсъдено беше и какви са основните законодателни рамки и инициативи по отношение на ЕС, свързани със зелената сделка. Възможностите, които се разкриват пред нас за усвояването на определени средства, свързани с този преход, който трябва да бъде извършен. Знаете, че ние успяхме да се преборим за един милиард 178 милиона евро и те ще бъдат използвани именно в тази посока да намерим най-добрия вариант, които да дадат възможност за правилното развитие на сектора и за постигането на основните цели на ЕС, свързани с нисковъглеродната икономика“, обясни Петкова.


Източник: epicenter.bg

Твоят коментар