Тежки присъди за лидерите на гръцката неофашистка партия „Златна зора“

Тежки присъди получиха лидерите и бивши депутати от гръцката партия „Златна зора“, която съдът в Атина квалифицира като „престъпна организация“, предаде БНР.

Ръководството на неофашистката партия „Златна зора“, квалифицирана от Апелативния съд като „престъпна организация“, получи по 13 години лишаване от свобода.

С тази тежка присъда са лидерът на партията Никос Михалолякос и още шест бивши депутати.

Сред тях е и евродепутатът Янис Лагос, за когото трябва да започне процедура по сваляне на имунитета му от Европейския парламент, поясниха неговите адвокати.

Други 11 политически фигури от партията – активисти и бивши депутати – са осъдени на лишаване от свобода от 6 до 8 години.

Освен участието в престъпна организация на няколко от тях присъдите се увеличават и заради разправа с политически противници, опит за убийство на мигранти и нападения срещу синдикални организации.

Извършителят на убийството на левия активист и рапър Павлос Фисас получи доживотна присъда.

В парламента партиите внесоха за обсъждане промени в законодателството за отнемане на избирателни права на лица, осъдени като ръководители на престъпна организация.

Адвокатите на осъдените заявиха пред медиите, че ще обжалват присъдите, защото според тях те са „политическо преследване“.

Очаква се до няколко часа полицията да премине към арест на осъдените.

 


Източник: epicenter.bg

Твоят коментар