Татяна Дончева: За ГЕРБ главният прокурор е някой, който да им пази гърба

БСП трябва да плати цената за ерата „Станишев”. Тази цена е много тежка. Членовете на партията, които са спомогнали да се задържи статуквото „Станишев” с неговите последици, трябва да я платят. Но преодоляването на това не може да стане, като започнат да го унижават.”

Така лидерката на “Движение 21” и бивш депутат от левицата Татяна Дончева коментира пред бТВ ситуацията в левицата с подадената оставка на Корнелия Нинова след загубата на евроизборите преди предстоящия в неделя конгрес. От миналата събота, когато заседава пленумът на БСП, се върти версия, в която Нинова “оттегля” оставката си.

Подобни призиви “валят” от различни местни партийни организации. По думите на Дончева обаче това “навежда на весели мисли”. И няма как да стане, защото уставът на БСП е ясен – там пише, че оставка се “констатира”, а след това се насрочва избор.

„Нужно е успокоение в БСП и то не може да дойде при запазване на статуквото. То само ще ожесточи нещата”, добави тя.

Дончева каза още, че омбудсванът Мая Манолова е сериозна кандидатура за кмет на София. Могат обаче да се търсят и други кандидатури, които са извън политиката. По думите й обаче въпреки високия си рейтинг Манолова няма да успее, ако зад евентуална нейна кандидатура няма сериозна организационна поддръжка.

Преди ден председателят на БСП в София Калоян Паргов обяви, че Манолова е харесван от левицата кандидат за София.

„Да се търси фигура, която да вкара ред в Столичната община и да разкове този бардак на политически и бизнес интереси, би било добре”, каза лидерът на „Движение 21”.

ГЕРБ има политически възгледи за новия главен прокурор
Изборът на нов главен прокурор на мястото на Сотир Цацаров, чийто мандат изтича в края на годината, не е предрешен, каза още Татяна Дончева. Тя назова и потенциален кандидат за поста. Това е юристът от ГЕРБ Емил Радев – бивш депутат, след това евродепутат.
„ГЕРБ има политически възгледи за главния прокурор и неговото основно предназначение ще бъде да им пази гърба и да обяснява, че те никога не носят отговорност.”

„Устойчивостта на страната, възможността за вземането на правилни политически решения е свързана с това контролните механизми на държавата да функционират правилно и ефективно. Когато в съдебната власт има хора, които се страхуват, че ще бъдат преследвани, ако нарушат закона, те работят по един начин. Когато нямат страх и смятат, че политическата протекция им дава всичко, системата функционира по друг начин”, заяви още Дончева.

За евентуална номинация на Емил Радев в политическите кулоари, но не и публично, се говори от месеци. Сериозно потвърждение на слуха обаче до момента няма. От магистратските среди вече се прокрадва нагласата, че новият обвинител № 1 е добре преди това да е бил прокурор – последните двама на поста – Цацаров и Борис Велчев, не бяха от тази гилдия.

Тече и друг сюжет – представляващият ВСС Боян Магдалинчев заяви преди седмица, че ако няма силни номинации за поста, наследник на Цацаров може и да не бъде избран.

„Тъй като начинът на изграждане на прокуратурата досега е изключително централизиран, взет от старите времена, това позволява на много хора, които имат политически позиции, да сложат който им трябва и да го използват като бухалка срещу своите противници или като гръб за себе си”, каза още Дончева.

По думите й не е проблем, че има политически номинации и има хора, които могат да свършат много добра работа. Проблемът е, че от ГЕРБ избират хора, които да им пазят гърба, а в това участват и магистрати, които иначе са с много сериозна професионална биография и постижения. И още нещо:

“Кандидати като Гешев (зам. главния прокурор Иван Гешев – б.р., Ушев (председателя на спецапелативния съд – б.р.) и Пламен Георгиев от КПКОНПИ трябва да си дадат сметка, че от ГЕРБ не ги броят. И колкото повече се напъват и безчинстват, толкова повече се отдалечат от Кьовеши.”

Еврокомисар като… фототапет
Приятелството на Бойко Борисов с Жан-Клод Юнкер вече няма да е достатъчно Бъглагия да получава грантове, без никой да задава въпроси – така Татяна Дончева коментира новото разпределение на силите в рамките на ЕС след европейските избори. И продължи:

“Това, че България предлага Мария Габриел да остане еврокомисар, ми се струва доста лековато. Защото тя е като марка, като фототапетче. Там няма плътност и сериозност, никой не може да гледа на нея сериозно. Какво като е била и досега еврокомисар – в България е пълно с хора, които заемат някаква позиция, без нищо да разбират от нея. В ЕК досега е било възможно снахата Габриел да заема позиция. В новата ситуация обаче никой не ви казва как ще се разпределят ресорите, дали изобщо ще има такъв ресор (какъвто сега има еврокомисарката) и дали новият шеф на ЕК ще бъде склонен да създава ресори, напълно измислени и без съдържание.”

Източник/ци: https://www.informiran.net/

Твоят коментар