ТАСС: Сделката за Брекзит е съгласувана на 95 %

Сделката за условията на отношенията между Великобритания и Европейския съюз след Брекзит е договорена на 95%, но по редица въпроси остават значителни разлики. Това съобщи в събота телевизионният канал Sky News, след като се запозна с документите, представени на среща с високопоставени дипломати в Брюксел в петък от генералния секретар на Европейската комисия (ЕК) Илзе Юхансон, предава TACC.

Според телевизионния канал Юхансон информира, че текстът на търговското споразумение е в етап на окончателно споразумение в почти всички области, „обхващащ почти всички въпроси“. Тя обаче призна, че разликите в подхода продължават да съществуват в три ключови области. Става дума за разпределението на риболовните квоти след Брекзит, т. Нар. Единни правила на играта (т.е. осигуряване на условия за еднаква конкуренция за британските и европейските компании) и изпълнението на постигнатите споразумения (включително каква роля ще бъде възложена на Европейския съд).

„По тези въпроси Великобритания не е направила значителни стъпки“, каза Йохансон, която заяви, че без напредък в тези области между Лондон и Брюксел „няма да има икономическо партньорство“.

Други въпроси, по които няма съгласие между преговарящите, каналът посочва предоставянето на медицинска помощ на европейски работници, семейни помощи, финансови услуги, товарен транспорт и интелектуална собственост.

В същото време ЕС вярва, че „с политическа воля и съобразяване с интересите на всички страни“ е възможна сделка, уверявайки, че страните се ангажират да постигнат споразумение преди края на преходния период, през който Обединеното кралство се подчинява на всички европейски норми, включително търговията на правилата на единния европейски пазар. Той изтича на 31 декември и по това време споразумението трябва да бъде сключено и ратифицирано от двете страни.

Sky News съобщава за три разглеждани варианта, ако бъде постигната сделка. Едно от тях е да остане текста му само на английски, за да се ускори процеса на ратификация от страните от ЕС. Франция обаче е против този подход. Друго предложение е Европейският парламент да се събере на извънредна среща между Коледа (25 декември) и Нова година. И накрая, третата възможност е да се договори „временното прилагане“ на споразумението, тоест то да започне от 1 януари и да се ратифицира по-късно.

 

Източник Агенция „Фокус“


Източник: epicenter.bg

Твоят коментар