ТАСС: Вандали са повредили паметника на Съветската армия в софийския квартал „Лозенец“

Вандали са повредили братската могила на Съветската армия, разположен в софийския квартал „Лозенец“. Според кореспондента на ТАСС вандалите са повредили скулптурните изображения на съветски войници и елементи от държавните символи на СССР върху мраморни барелефи, предава Агенция „Фокус“.

„Кога са извършени действията срещу паметника, не знаем, но последствията от него са очевидни: лицата на съветските войници бяха повредени. Необходими са сериозни мерки за защита на паметниците и ефективни наказания за вандалите. Ще се опитаме да възстановим паметника до 75-годишнината от Великата победа“, е заявил пред ТАСС членът на Координационния съвет България-Русия Коста Пеев.

Руското посолство изрази възмущение „във връзка с богохулния акт на вандализъм срещу масовия гроб на съветските войници в София“.

„Подигравките с паметта на войниците, които дадоха живота си за освобождението на Европа и света от фашистката чума, изглеждат особено цинично в годината на 75-годишнината от Победата във Великата Отечествена война 1941-1945 г. Надяваме се градските власти да предприемат необходимите мерки за привеждане на паметника в надлежния вид и на предотвратяването на подобни прояви в бъдеще, а отговорните за извършването на това престъпление да бъдат идентифицирани и заслужено наказани „, казаха за ТАСС от руската дипломатическа мисия в София.

 


Източник: epicenter.bg

Твоят коментар