С указ на Путин: Наградиха посмъртно с Орден за храброст 11-годишно момченце, пожертвало живота си, за да спаси деца от пожар

11-годишният Алексей Мартненко, който загина докато спасява живота на други деца в пожар в палатков лагер „Холдоми“ в Хабаровска област, беше награден посмъртно с Орден за храброст. Указът е бил подписан лично от президента на Русия Владимир Путин, съобщи ria.ru.

Пожарът в детския лагер възникнал в нощта на 23 юли. По време на евакуацията малкият Алексей се хвърлил да вади няколко момиченца от горящата им палатка. Вследствие на действията си, момчето получило тежки изгаряния, несъвместими с живота. Малкият е бил едва в пети клас.

При пожара в палатковия лагер загиват четири деца, сред които и Алексей. Още четири деца и петима възрастни получават различни по степен травми и изгаряния.

Пожарът се разраснал върху площ от 2,4 хиляди квадратни метра. Стихията погълнала 20 от общо 26 палатки.

Освен Алексей посмъртно бе награден с медал и педагогът Олга Лапоникова. През 2017 година тя спасила живота на момиченце, като го прикрила със собственото си тяло по време на самолетна катастрофа.

Спасеното от учителката момиченце бе единственото, оцеляло дете при инцидента.

Превод „Петел“

Твоят коментар