С военни ритуали беше отбелязана 107-ата годишнина от първата българска морска победа

Заместник-началникът на отбраната вицеадмирал Емил Ефтимов участва днес, 8 ноември, във военния ритуал, с който тържествено беше отбелязана 107-ата годишнина от първата българска морска победа – успешната торпедна атака на миноносеца „Дръзки“ срещу турския крайцер „Хамидие“ в Балканската война, и беше почетена паметта на командира на торпедоносеца капитан I ранг Георги Купов. Това съобщиха от пресцентъра на министерството на отбраната.

На 8 ноември 1912 г. българският торпедоносец с командир капитан I ранг Георги Купов поразява бронирания турски крайцер, извеждайки го от строя до края на войната.

По традиция паметното поклонение в София, което включва отслужване на заупокойна молитва и поднасяне на венци и цветя, се провежда на гробното място на героя от Балканската война в Централните софийски гробища. В ритуала участваха военнослужещи от ВМС, както и представители на „Клуб военни моряци” към Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва в гр. София.

Годишнината от първата българска морска победа беше отбелязана с военен ритуал и в гр. Варна.

Заместник-командирът на ВМС флотилен адмирал Георги Пенев прие строя на почетния караул пред Военноморския музей в града.

Военнослужещите поднесоха венци и цветя пред кораба-музей „Дръзки” и пред паметника на капитан І ранг Димитър Добрев, командвал отряда торпедоносци по време на бойните действия през 1912 година.

 


Източник: epicenter.bg

Твоят коментар