Съюзниците на Навални печелят символично в някои местни парламенти в Сибир

Съюзниците на отровения руски опозиционен лидер Алексей Навални заявиха вчера, че някои от тях са си осигурили места в градските съвети в Сибир. Същевременно независими наблюдатели осъдиха докладвания “поток от нередности” при провеждането на изборите вчера, предаде АФП, цитирана от БГНЕС.

В няколко десетки от 85-те региона на страната руснаците гласуваха за регионални управители и законодатели в регионалните и градските парламенти, а на някои места бяха избирани и народни представители.

Изборите за местни власти се провеждат година преди парламентарните. На тях се гледа като на тест за Кремъл, тъй като управляващата партия постоянно губи популярност и предизвиква гняв в обществото заради икономическите проблеми в Русия.

В опит да се пребори с избирателната машина на президента Владимир Путин, Навални и неговият екип призоваха руснаците да гласуват „умно” и тактически, подкрепяйки най-силните опозиционни кандидати срещу управляващата партия „Единна Русия”.

Някои от най-известните кампании опизиционният лидер и известен блогър проведе в Новосибирск – третият по големина град в Русия, и съседния Томск, където Навални пътува миналия месец.

В неделя вечерта екипът му заяви, че ръководителите на офисите на Навални за Новосибирск и Томск са си осигурили места в градските съвети.

 


Източник: epicenter.bg

Твоят коментар