Съдийската колегия: Няма как да обявим съдебна ваканция, работата продължава както до момента

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) измени правилата за работа на съдилищата в условията на пандемията от COVID-19, въвеждайки в тях обнародваните в „Държавен вестник“ изменения на закона, с които бе уредено, че председатели на съдилища могат да отлагат открити заседания за максималния срок от 14 дни. Това съобщава „Правен свят“.

Кадровиците се обединиха, че няма как да се налагат на този етап други промени в мерките, тъй като няма законово основание за това, а и за последно преди седмица, Колегията вече даде правомощия на административните ръководители да отсрочват дела.

От тази възможност се възползваха редица председатели, сред които тези на Апелативен съд-Пловдив, Специализирания наказателен съд (СНС), Окръжен съд- Благоевград, в районните съдилища в Сандански, Разлог, Гоце Делчев, Провадия и Велико Търново.

От Административен съд-Смолян пък е постъпило писмо до ВСС с въпрос дали тестването за съдии и магистрати, осигурено за сметка на бюджета на съдебната власт през октомври, е задължително за показалите симптоми или е по желание. Съдийската колегия отговори, че няма как да задължи магистратите и служителите да си правят тестове за COVID-19, но би било безотговорно от тяхна страна да не се подложат на такива, ако проявят симптоми или са били контактни на установен заразен. За контактни лица ВСС приема лице, живеещо в едно и също домакинство; лице, осъществило директен физически контакт; лице, споделящо едно и също затворено работно помещение.

Адвокати пък са сигнализирали, че спазването на мерките в Софийския районен съд (СРС) е трудно, най-вече по отношение на дистанцията. Съдийската колегия обаче не видя механизъм, през който да предотврати подобни проблеми и отново напомни, че работата в съдилищата ще се организира по преценка на председателите.

„Няма как да обявим съдебна ваканция. Това е в правомощията на Народното събрание, а както видяхме, такова предложение не беше внесено, въпреки че го обсъждахме. Така, че ние няма какво повече да променяме в мерките. Работата продължава, както до сега“, отбеляза накрая Цветинка Пашкунова.

 


Източник: epicenter.bg

Твоят коментар