Съветът за сигурност на ООН се събира извънредно заради ситуацията в Сирия

Съветът за сигурност на ООН ще проведе извънредно заседание днес, на 28 февруари, в което ще се дискутира ескалацията в Сирия, предават AFP и Агенция „Фокус“.

Очаква се заседанието да започне в 21:00 часа по Гринуич (23:00 българско време), според един от членовете на съвета, белгийския посланик Марк Байцверв. Той допълни, че заседанието ще се проведе по инициатива на множество страни, сред които САЩ, Германия, Великобритания и Франция.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг призова Русия и сирийското правителство в Дамаск да прекратят своята офанзива в провинция Идлиб и добави, че Алиансът е солидарен с Турция в този конфликт.

„Съюзниците осъждат и смятат за престъпление въздушните удари на сирийския режим и Русия в Идлиб“, каза Столтенберг по време на извънредно заседание на Алианса в Брюксел, инициирано от Турция.

„Призовавам ги да прекратят своята офанзива, да уважават международното право и да подкрепят опитите на ООН за мирно решение“, каза още той. Столтенберг призоваза връщане към примирието от 2018 г. с цел отваряне на коридори за хуманитарна помощ до провинцията.

По-рано в резултат от въздушни удари от страна на правителствените сили на Башар Асад в зоната за деескалация (съгласно споразуменията от Астана и Сочи) в Сирия бяха убити 33 турски войници, като други 32 бяха ранени.

 


Източник: epicenter.bg

Твоят коментар