СТО: Глобалната търговия достига дъно на фона на вирусната пандемия

Световната търговска организация (СТО) заяви в сряда, че показателят й за търговия със стоки е спаднал до най-ниското ниво в историята, което показва, че глобалната търговия вероятно ще спадне „стремително“ през първата половина на 2020 г. поради разрушенията, причинени от пандемията Covid-19.

Индикаторът на СТО, който започна да се оповестява през юли 2016 г., падна до 87,6 от 95,5 през февруари. Индекс под 100 означава, че глобалната търговия е под средносрочните трендове.

„Настоящото ниво на индекса отчита началните фази на пандемията от Covid-19 и не показва признаци, че спадът при търговията е към своя край“, посочва Световната търговска организация, предаде БНР. 

Още преди вирусната пандемия тенденциите се забавяха поради търговската война между водещи икономики като Китай и САЩ и забавянето на икономическия растеж.

През миналия месец СТО изчисли, че световната търговия на стоки може да намалее между 13% и 32% тази година в зависимост от продължителността на пандемията и ефективността на политическите отговори. Днешните данни съответстват на тази оценка, добавя базираната в Женева организация.

Индикаторът на СТО е съставен от различни данни за експортните поръчки в бизнес проучвания за въздушен товарен превоз, контейнеровози, производство и продажба на автомобили и търговия с електронни компоненти и селскостопански материали, по-специално дървесина.

Този индекс е предназначен за идентифициране на повратна точка и измерване на импулса в световната търговия, а не дава конкретна краткосрочна прогноза.


Източник: epicenter.bg

Твоят коментар