Стотици незаконни мигранти окупираха за кратко Пантеона в Париж (ВИДЕО)

Стотици незаконни мигранти нахлуха в Пантеона в центъра на Париж в петък, окупирайки за кратко известния мемориален комплекс, за да поискат преговори с премиера за узаконяване на техния статут, предават AFP и Агенция „Фокус“.

Около 700 мигранти и техните привърженици се присъединиха към демонстрацията, като някои от тях влязоха в историческия комплекс около обяд .

Кадри, публикувани в социалната мрежа „Туитър“ от главния купол на сградата, показваха стотици хора, които размахваха листове хартия във въздуха и скандираха: „Черни жилетки, черни жилетки!“ и „Какво искаме? Документи!“

Така наречените „черни жилетки“ е базирана в Париж асоциация на мигрантите, която е взела името си от антиправителствено протестно движение на „жълтите жилетки“.

Докато влизаха вътре, туристите бяха евакуирани от Пантеона, където са погребани някои от най-големите личности на Франция, включително писателите Волтер, Виктор Юго и Емил Зола.

Навън стотици други се бяха събрали под зорките очи на тежко полицейско присъствие.

В изявление протестиращите „черни жилетки“ заявиха, че искат „документи и жилища за всички“, описвайки се като „нелегалните, безгласните и безправните от Френската република“.

 


Източник: epicenter.bg

Твоят коментар