Стопираха проверката срещу ”Хиполенд”

Спряха проверката срещу ”Хиполенд” на НАП и Икономическа полиция. Това става ясно от съобщение на МВР до медиите.

В него се казва още, че вътрешният министър Христо Терзийски е провел разговор с управителя на фирмата, в който му е съобщил, че действията на екипите „се основават единствено и само на законовите основания за нейното извършване, след което проверката е преустановена“.

В съобщението не е посочено ясно основанание за причини за проверка в конкретната компания, нито дали и какви нарушения са установени в хода на акцията. В него се обяснява само, че тя е част от „изпълнение на планови мероприятия на Междуведомствения координационен център за противодействие на контрабандата и контрол на движението на рискови стоки и товари към ГД „Борба с организираната престъпност“.

По-рано днес се разбра, че данъчни служители и Икономическа полиция са влезли в офиса на „Хиполенд“ два дни след като изпълнителният директор и собственик на веригата магазини за детски играчки публикува критична позиция в социалните мрежи, в която „благодари“ на полицията, че синът му е бил обгазен с химическо вещество на антиправителствения протест в центъра на София на 2 септември, допълва „Дневник“.

 

Собственикът на „Хиполенд“ Мариан Колев разказа пред „Дневник“ какво се е случило:

„Около 10 ч. служители на НАП, Икономическа полиция и „Надзор на пазара“ по едно и също време, 14 души в една и съща секунда, се появиха в централата на „Хиполенд“. Всичко е напълно случайно, просто са съвпаднали часовете. Явно е нормална планирана проверка на „Хиполенд“.

„Надзор на пазара“ проверява етикетчета, Икономическа полиция ни проверява договорите, НАП – касовите апарати. Тоест това, което е в обхвата на дейността им.

По едно време тръгнаха да проверяват заплатите, в което няма лошо, само че нито една от тези агенции не ги касае заплатите – това е работа на НОИ и трудовата инспекция, но както и да е. Нека проверяват. Пълно съдействие оказваме. Повечето от проверяващите ги е срам от това, което правят, но това е положението.“ (Цялото интервю – тук)

И уточни, че той ги нарича „планиран“ проверки.
Колев обясни още, че „впоследствие от Икономическа полиция се сетиха, че имаме склад, и извикаха служители на Агенция „Митници“ и вече са от 4 институции проверяващите. От Агенция „Митници“ се учудиха много, защото преди десетина дни имахме пълна проверка. Това е дълъг процес и има протоколи. Заради това се изненадаха, че проверяват нещо, което са проверявали съвсем наскоро.

Той каза, че няма да се откаже от гражданската си позиция и ще продължи да ходи на протести.

В петък, десетки хора реагираха в социалните мрежи на проверката и обявиха, че в подкрепа към бизнесмена и изразената от него позиция, ще пазаруват във веригата.

 

Акцията стана повод и за специално събития на протеста в петък вечер, в което призивите са хората да подаряват плюшени играчки на полицията, да оставят такива пред Министерски съвет и да подкрепят Колев


Източник: epicenter.bg

Твоят коментар