Столтенберг: Военно решение на ситуацията в Нагорни Карабах няма

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг призова днес за примирие в Нагорни Карабах, след като броят на загиналите по време на стълкновенията в отцепилия се регион в Южен Кавказ нарасна, предаде Ройтерс, цитирана от БНР.

„Изключително важно е да отправим много ясно послание към всички страни: Огънят трябва да спре незабавно! Трябва да подкрепим всички усилия за намиране на мирно решение по пътя на преговори“, заяви Столтенберг по време на посещение в Турция. „Военно решение на ситуацията в Нагорни Карабах няма“, каза той на пресконференция в Анкара.

Столтенберг призова също Анкара – основен съюзник на Азербайджан, „да използва влиянието си за успокояване на напрежението“ в Нагорни Карабах, където се водят сражения между армията на Баку и арменските сепаратисти, предаде АФП.

Очаквам Турция да използва своето влияние, за да успокои напреженията, каза Столтенберг на пресконференция с турския външен министър Мевлют Чавушоглу.

Чавушоглу, чиято страна се обявява за слагане край на „окупацията на Нагорни Карабах от сепаратистите, подкрепяни от Армения“, заяви, че НАТО трябва също „да призове Армения да се изтегли“ от региона и да зачита „териториалната цялост на Азербайджан“.

Той обвини също Армения, че „извършва военни престъпления“ като напада зони, населени с цивилни.

По време на срещата си Столтенберг и Чавушоглу са обсъдили още напреженията във връзка с проучванията за въглеводороди в Източното Средиземноморие между Турция от една страна, и Гърция и Кипър – от друга.

След демонстрации на сила и войнствени изявления през август, Анкара и Атина се споразумяха през септември да подновят „проучвателните преговори“.

Знак за наличието на воля за умиротворение бе постигането в четвъртък в НАТО на споразумение между Гърция и Турция за механизъм за избягване на конфликти.

Ние не искаме инциденти между съюзниците (в НАТО), каза Столтенберг, коментирайки това споразумение.

Имам добра надежда, че споровете (между Турция и Гърция)могат вече да се решат чрез преговорите, в дух на солидарност между членки на алианса, посочи Столтенберг, който се очаква да се срещне довечера с турския президент Реджеп Тайип Ердоган.

В рамките на механизма за решаване на конфликта за принадлежността на шелфа в Източно Средиземно море е създадена денонощна гореща линия между Турция и Гърция, съобщи още Столтенберг на съвместната пресконференция с Чавушоглу, съобщи ТАСС.

Като проява на нов жест за умиротворение от страна на Анкара турският кораб за проучвания за въглеводороди „Явуз“ напусна днес морската зона на Кипър, за да се върне в района на турското крайбрежие.

Отплаването на „Явуз е нова желана стъпка по посока на деескалация в Източното Средиземноморие и ние се надяваме да видим и друга в тази насока“, заяви говорителят на европейската комисия Петер Стано.

На среща на върха на ЕС в Брюксел в петък лидерите от евросъюза отправиха към Турция твърдо послание, придружено със заплаха от санкции, ако тя не прекрати сондажите си, разглеждани като незаконни, в териториалните води на Кипър, отбелязва АФП.

 


Източник: epicenter.bg

Твоят коментар