Стига да иска, всеки може да живее на село, а инвестицията е 0 лв

Все по-често си говорим как би било чудесно да живеем на спокойствие в провинцията, да зарежем суматохата и напрежението на големия град, да имаме градина, от която вечер да берем зеленчуците за вечеря, но… Все нещо ни липсва да направим решителната стъпка. Но има чудесни примери за хора, които не са се уплашили да я направят. Ето историята на Боян Савов и Ани Маврова, които живеят в село Средно Градище, Чирпанско.

Младите хора отглеждат и произвеждат домашни храни и напитки от собствени лозя, зеленчукови и овощни градини, диви плодове и билки, лимец и слънчоглед.

„Четири години живях в София. Липсваше ми спокойствие. Липсваше ми и въздух. Затова решихме да живеем на село, където сами се грижим за прехраната, а не купуваме отровите от магазина“, споделя Боян.

„Нямаме телевизия, нямаме радио, не четем вестници, четем през интернет конкретно избрана информация и се чувстваме прекрасно. Живеем спокойно, тихо, приятно… Имаме достатъчно храна за себе си, произвеждаме дори за приятели и познати, и каквото остане – на фермерски пазари. Обработваме 90 декара от дядо ми с нула лична техника, всичко се наема.

Дори нямам склад, където да си държа лимеца и слънчогледа. И ги държа в селската баня. Всеки може всичко да направи, стига да има желание. Сега някой иска да живее на село и казва: “Ама аз нямам пари за трактор!” – това са глупости.

Една оран струва 10 лв. Който иска – може да живее на село, който не иска – не може. Не е трудно. На село няма работа ли?! Боожее, че то само в наше село има 1000 декара ниви, които пустеят, и още 20 декара градини. Във всяко село е пълно с къщи и дворове под наем и даже ще ви ги дадат безплатно, за да не пустеят и да не им обират къщите. Всеки може да живее на село с 0 лева инвестиция“, казва още Боян.

Твоят коментар