Станишев в Шумен: БСП има мисия в изборите – да освободи местната власт от модела на ГЕРБ!

 

„Днес съм в област Шумен, за да подкрепя кандидата на БСП за кмет Венцислав Венков и листата за общински съветници, както и кандидатите на левицата в Нови пазар – Георги Сашев и във Велики Преслав – Александър Горчев.“

Това написа във Фейсбук президентът на ПЕС Сергей Станишев.

 

Публикацията на лидера на европейската левица в социалната мрежа родължана така: 

„И тук, както и в цялата страна, БСП има историческа мисия – да разгради порочния модел на управление на ГЕРБ там, където има най-голяма нужда – в местната власт. И да събори всички пирамиди на зависимости на това управление. Непростимо е да пропуснем този шанс, още повече, че сега ГЕРБ е в много по-слаба кондиция, отколкото през 2015 г. Те са изчерпани. БСП е последователна и предвидима политическа сила. На евровота поискахме предсрочни избори в страната.

 

Пътят към спечелването на следващи парламентарни минава през сериозна битка и успешно представяне на местния вот.

В кампанията до момента правят впечатление няколко неща: тишината – липсата на политически послания, на политики и визия за местното самоуправление. Няма национален дебат накъде вървят българските общини, как да се привлекат инвестиции към тях, кои са приоритетните проекти за еврофинансиране, как изграждаме свързаността – дигитална и транспортна. Партиите представиха платформи, но те останаха само на хартия. Няма сблъсък на идеи.

БСП винаги е представяла сериозни политически послания в кампаниите си. Затова си мисля, че в настоящия политически вакуум, точно нашата партия трябва да представи цялостната си визия в национален сблъсък за политики. Гласуването след две седмици е в пряка връзка с подобряването на живота на хората, с инфраструктурата, с грижата за децата и младите хора, за възможностите за бизнеса. В най-бедната държава в ЕС именно социалните послания могат да предложат решения за спиране на миграцията – от малките към големите градове и към София, и на най-страшната – към чужбина. В оставащите седмици можем да постигнем много по-сериозно уплътняване на образа на БСП. Със силно национално присъствие и политика.

За пореден път се наблюдава опит кампанията да се превърне в цирк, а политици си позволяват недопустимо поведение с цел да принизят надпреварата до скандали и груби коментари. Така се отвлича вниманието от основната битка и се прави заслон на ГЕРБ и техните кандидати, които са с изчерпан потенциал и вериги от зависимости. Идеята е хората отново да бъдат отвратени и да не отидат до урните, а изборите да бъдат решени служебно с организиран, корпоративен и купен вот.

Доброто представяне на БСП на тези избори означава и постигането на паритет с ГЕРБ в Управителния съвет на НСОРБ. Така беше през 1999 г. и БСП извоюва председател на Сдружението в лицето на Костадин Паскалев. Тогавашният резултат на изборите освободи от страха мнозина и предпостави изхода от парламентарните избори през 2001 г. Доброто представяне на левицата през 2003 г. проправи път за парламентарната победа през 2005 г. През 2007 г. ГЕРБ тръгна на поход към властта точно през местните избори и спечели националните през 2009 г. Това показва колко ключови са тези избори. Кандидатите ни по места са смислени и успешни хора, но е нужно и много сериозно осмисляне и подкрепа от страна на Националния предизборен щаб на нашата партия.“ 


Източник: epicenter.bg

Твоят коментар