Станимир Стоянов: Режат ли учителите клона, на който седят?

Станимир СТОЯНОВ

 

Точно преди 100 години писателката Роуз Маколи за пръв път използва израза „димна завеса” като технология за отклоняване на вниманието и камуфлаж извън военния контекст.

 

Причината този идиом да се роди точно в нейната глава е работата  по времето на Първата световна война във Военното управление и Британския отдел „Пропаганда”. Както се казва – поназнайвала е нещата. Оттогава изразът „димна завеса” се превръща в обичайна фраза за нарочни усилия някой да бъде заблуден.

 

Възможно ли е пандемията „Ковид-19” да се използва като „димна завеса, предназначена да скрие напредъка по някоя по-съществена тема”? Например, че технологиите (в т. ч. изкуственият интелект и хуманоидните роботи) са толкова напреднали, че много скоро ще произведат гигантски армии от излишни хора по целия свят. Армии, способни да разрушат обществата и държавите, които ги създават. Най-важната задача на глобалните елити е създаването на „механизми” за тяхното управление с крайна цел тяхната неутрализация, в т. ч. с т. нар. ограничителни мерки.

 

Подобна хипотеза лесно би обяснила странната синхронизация на „мерките” по овладяване на пандемията в държави с различни системи на политическо управление и противоречиви интереси на световните пазари. В края на 2020 година за всеки хуманоид с добър естествен интелект е ясно, че авангардните технологии са глобални, т.е.

НАДНАЦИОНАЛНИ! (В тази диспозиция оспорващият претенцията на „световното правителство” да управлява и Америка Тръмп стана излишен и бе заменен от „заспалия”, според него Джо).

 

Но както се казва – мисли глобално,  провокирай локално. В края на декември 2020 година борбата с вируса и в частност ваксините и ваксинирането, изтласкаха от информационния поток по-съществените теми. Например, приетата от правителството Концепция за развитие на изкуствения интелект в България до 2030 година. Както и съобщението на Столична община, че пилотно се въвежда иновативен софтуер за изпитване, разработен от шведска компания. Оценяването на учениците ще става през облака на Гугъл. В същото време безброй учители по света и у нас настояват децата да не влизат в училище, защото се страхуват за живота си. Очевидно не се страхуват (все още) за работата си. И за това какво ще стане след като я загубят и се влеят в новосформиращите се Армии на излишните. За тяхното социално неутрализиране глобалният елит е изобретил универсалния базов доход и чудото на безплатния интернет. Ако заменим „доход” с „хляб” (което си е почти едно и също) и „интернет” със „зрелища”, се вижда, че глобалният елит не се отличава с голямо въобръжение. Формулата за сдържане на масите, чрез „Хляб и зрелища” си е на 2000 години!

 

Когато стане въпрос за контрол на масите, обикновено тези, които се стремят към него, включват дежурното обвинение за конспиратология. Самият аз съм поддръжник не на спекулациите за  конспирации, а за употребата на реалните, легални термини като  геополитически „концепции“, „конструкции” или „комбинации”. Ето няколко илюстрации.

 

„Концепция до 2030 г.: Изкуствен интелект води обучението от вкъщи” (в. „Труд”, 17.12.2020 г.). За какво са ни тогава учителите от 2031 година нататък? Министърът  на транспорта Росен Желязков  ясно заявява: „Изкуственият интелект отдавна не е абстрактно понятие… Някои от секторите в резултат на развитието на изкуствения интелект ще бъдат обект на пълна трансформация, някои ще бъдат променени завинаги…“.

 

Познайте от първия път дали един от първите променени завинаги сектори няма да е на образователните услуги! Ако учителите си мислят, че са много важни да контролират и оценяват учениците – да не се заблуждават. Софтуерът, пилотно въвеждан от Столична община, е първата крачка да ги освободи от тази тегоба. „Тази технология би могла да спести много рискове и РАЗХОДИ за провеждане на национални оценявания, матури и други важни изпити в училища и университети. До година част от изпитите може да се провеждат именно по този начин“. (в. „Труд“, 19-20 декември 2020 г.).

 

Софтуерът, без всякаква конспирация, вече се използва за провеждане на изпити и Национални външни оценявания в Швеция, Норвегия, Испания, Великобритания, Мексико, Чили и други държави. Любителите на конспиративни теории, ако се запознаят с възможностите на този род софтуерни програми, ще разберат, че те толкова прецизно диагностицират децата, че няма нужда от чипиране. Програмата тестира и складира информация за коефициент на интелигентност, скорост на възприятие и обем на паметта и други показатели, характеризиращи потенциала за обучение и развитие на индивидуалния интелект. Изглежда сякаш  изкуственият интелект ще формира в бъдеще естествения по свой образ и подобие.

 

Учителите които се страхуват „да влизат в час” (както „по старомодния начин”, така и в „новия свят”) осъзнато или не – режат клона, на който седят. (Друг е въпросът защо само 15% от тях искат да се ваксинират). За разлика от тях изкуственият интелект и респективно хуманоидните роботи, със сигурност (засега) са лишени страх!

 

Ако това не беше покана за дебат, сигурно бих написал надълго и нашироко как виждам „прекрасния нов свят”. Целта обаче е, да се провокира смислен предизборен дебат за бъдещето на страната и мястото й в света и в Европейския съюз. Политическите лидери от първа линия – от Бойко Борисов и Мария Габриел до Слави Трифонов и Мая Манолова, са длъжни да излязат от зоната си на комфорт (от джипа до студиото) и ясно да отговорят на по-съществените и дългосрочни предизвикателства пред нацията. Само така може да бъде вдигната димната завеса, стелеща се пред очите на избирателите.

Апропо, в Армията на излишните място има за всеки!

 

___

Станимир Стоянов е основател на Международна Академия за Високи Постижения „Сър Исак  Нютон“. Един от най-оригиналните европейски мислители, визионер от глобален мащаб. Адепт на културата на постижения в България и в Европейския съюз.

„Слуховете без съмнение бяха димна завеса, предназначена да скрие напредъка по някоя по-съществена тема”,

Роуз Маколи


Източник: epicenter.bg

Твоят коментар