Станимиров: Няма етнически македонци. Няма и да има. Нито в ЕС, нито извън него

За Македония, без заобиколки.

Подкрепям държавната позиция, изразена на Съвета вчера. Смятам, че при условията на враждебна антибългарска кампания в Скопие и неизпълнение на договора за добросъседство от 2017 и декларацията от 1999 година, отлагане на преговорите е единствената възможна българска позиция.

Перспективата за разширение на ЕС към Западните Балкани беше българско постижение, извоювано в тежка и кална игра със Запада по време на Българското председателство. Казвам го, защото съм участвал в това трудно усилие. Трябваше хората в Скопие да се възползват от този трудно извоюван от българската дипломация шанс, а не типично по български да гледат да минат през просото и пътьом да откраднат крушката от асансьора и тоалетната хартия. Толкова е нашенска тази късогледа глупост!

Така че, положението не е „Европа ги иска, а ние ги спираме“

Положението е „Европа не искаше да разговаря за тях и ние я изнудихме да им даде шанс, който те като истински българи пропиляха от късоглед, дребнав тарикатлък“

И тук идват важните нюанси в днешния ден:

Дали можеше българската дипломация категорично и по-отрано да покаже на скопската дипломация, че номерът с играта на нерви няма да мине и да не си правят илюзия, че ще клекнем в последния момент? Според мен да! Можеше и трябваше, и това, че не е направено е неуспех.

Дали сега трябва да се думкаме по тумбака и да се хвалим, как сме защитили честта и историята си? Според мен не! Вчерашният акт е една трагедия за цялата ни нация, разделена от комунистите и тяхната Русия на два народа в две държави. Трагедия, в която и двете страни са губещи. Поправима, за щастие, още на следващия Съвет през декември.

Нямаше как позицията на България да бъде друга, не заради „костите на Гоце“ и заради „не даваме праха на Самуила и славата на двамата светци“, а заради чисто политическите последствия да легитимираш като част от ЕС доктрина, която те нарича фашистки окупатор и пледира за малцинство на твоя територия (съвсем не е случайно, че евродепутатите от ДПС/Европейските либерали са най-яростни критици на българската позиция).

Не виждам никакви смислени аргументи във Фейсбук умиленията за Соломоновата притча и майката, която избрала детето да я нарича фашистки окупатор и да иска малцинство в Пиринско, но да е европейче… Това са глупости! Адресатът на днешната позиция не е само Македония, а и една друга, много по-голяма държава…

Не е въпрос на дясно, ляво, консервативно, либерално, национализъм или глобализъм. Въпрос на базов национален интерес, очевиден и недвусмислен. В България НЯМА национални малцинства. Има граждани с различен етнос и те имат конституционни права, равни с всички други граждани. И сред тези български граждани с различен етнос НЯМА етнически македонци. Няма и да има. Нито в Европейския съюз, нито извън него.

Нека го кажем още веднъж, защото това е червената линия, от която не може да се отстъпва:

В България НЯМА национални малцинства. Има граждани с различен етнос и те имат конституционни права, равни с всички други граждани. И сред тези български граждани с различен етнос НЯМА етнически македонци. Няма и да има. Нито в Европейския съюз, нито извън него.  

 

Твоят коментар