Срив на електросистемата в Европа заради пренатоварване

Срив на електросистемата в Европа. Причина е претоварване, заради свръхпроизводство във фотоволтаични централи. Затова се е наложило всички абонати, които са директно присъединени към такива централи, да останат без ток за кратко. Включително в България.  Проблемът вече е отстранен. 

 

За смущения на тока в Европа, които са засегнали и България, съобщи Електроенергийния системен оператор. Претоварването на електроенергийната система, което пък е довело до повишаване на системната честота у нас до 50,3 херца, а тя трябва да е 50.

 

Претоварването е довело до нарушаване на електроснабдяването в някои части на България. Поетапно се възстановява прекъснатото електрозахранване на засегнатите потребители, съобщават от оператора. От ЕСО уточниха, че честотата е овладяна, като у нас диспечерите са разпоредили на ерепетата да изключат фотоволтаиците на средно напрежение.

 

Осведомени експерти казаха, че Балканите са се отделили от централната система, тоест електроенергийните системи не са били в паралел с европейската и това е станало заради аварии извън територията на нашата страна, най-вероятно на север от нас.

 

При такива аварии потреблението е по-голямо от производството и това води до вдигане на честотата. Диспечерските управления на България, Сърбия, Гърция и Румъния да работили в синхрон, за да се овладее разлюлаването на системата, като е бил ограничен и износът на ток.

 

Източник: Нова.тв


Източник: epicenter.bg

Твоят коментар