Срещу COVID-19: Без нощен живот в София, Шумен, Перник и Сливен (ОБОБЩЕНИЕ)

Нощни барове и дискотеки затварят врати в София, Шумен, Перник и Сливен. В цялата Благоевградска област пък има забрана за масови събития на открито и закрито.

 

Причината е увеличаването на сбучаите на коронавирус.

 

Нощният живот в столицата спира поне за две седмици. Тестовете през изминалото денонощие разкриха близо 600 нови инфектирани в София и още 1000 в страната, съобщава в репортаж БТВ.

На булевард „Витоша“ повечето заведения работят през деня. Още утре всички нощни клубове, пиано – барове, дискотеки и нощни барове в София ще бъдат завторени за поне 2 седмици.

Причината е увеличаващият се брой на заразени с коронавирус и попадането на столицата в червения списък на така наречените рискови области.
Освен в София – от утре затварят нощните заведения и в Шумен. Петък пък е бил последния работен ден за тези в Перник. В Сливен отложиха забраната за понеделник.

„София от няколко дни е в червено на картата и ръстът на заболели се увеличава“ – така кметът на столицата Йорданка Фандъкова обясни затварянето на нощните клубове и дискотеки.

 

Очаквано, засегнатият бранш реагира остро на мярката. „Ще го обобщим като прах в очите на хората. За момента няма доказани болни от нашите заведнеия и клубове“, заяви Ричард Алибегов от Асоциацията на заведенията в България.

Ограничаването на нощния живот няма да е единствената стъпка. Щабът в София препоръчва по възможноост всички работодатели да въведат организация за онлайн-работа, а университетие – дистанционно обучение.

 

Всеки университет обаче решава сам за себе си. В УНСС вече наприемер се учи само онлайн, в някои факултети на Софийския университет – също.
Промените във формата на обучение в столицата обаче могат да станат само със съгласието на образователния министър и то, ако тенденцията за ръст на заразата се запази.

Междувременно срещу въвеждането на задължителните маски на открито и закрито се проведе международен марш потив COVID мерките. Десетки се събраха пред Народния театър без маски в знак на протест срещу носенето на маски на открито.

 

Заради увеличаване на случаите от коронавирус в цялата Благоевградска област са ограничени масовите мероприятия както на закрито, така и на открито. Затворени са спортните зали и физкултурните салони. Спрян е тренировъчният процес на спортните клубове.

След Гоце Делчев и кметът на Сатовча Арбен Мименов също въведе вечерен час за учениците.

Спрени са семейните тържества, въпреки недоволството на гражданите, признава кметът на Петрич Димитър Бръчков.

 

 


Източник: epicenter.bg

Твоят коментар