Спряха детските на активист на Да, България в Хасково, водил децата си на протест

Жители на Хасково излизат на протест в четвъртък (19 ноември), за да се обявят срещу използването на институциите като бухалки и да подкрепят свой съгражданин. В 16:30 ч. те ще се съберат пред сградата на Агенцията за социално подпомагане-Хасково на протест под надслов „Децата ни не са бухалки“, съобщават от „Да, България“.

Повод е безпричинно спиране на детските надбавки за едно от децата на Станимир Стоянов – активист на партията на Христо Иванов и редовен участник в протестите в Хасково, част от националните демонстрации с искане на оставката на премиера Бойко Борисов и главния прокурор Иван Гешев. Миналия петък Стоянов разбрал, че надбавките са спрени с мотив, че едно от децата му не посещава предучилищна група – нещо, което не е вярно.

Мъжът е извадил необходимите документи и оспорва решението на социалните с жалба в Административния съд-Хасково. Вижда обаче в случая опит за сплашване заради участието му в различни протестни акции.

„Детето ми посещава редовно подготвителна група и няма нито едно неизвинено отсъствие. Единствената му вина е, че посещава протестите с баща си“, казва Станимир Стоянов.

Друга причина да вижда репресия в действията на социалните е, че минути преди да бъде уведомен за спирането на детските надбавки в петък, той е бил призован да се яви в полицията в Свиленград. Повод е негова жалба в Административния съд срещу забрана от кмета на Свиленград на планиран протест на автомагистрала „Марица“. Призовката обаче е била за явяване на място само час след получаването ѝ, а хасковските полицаи му обяснили, че ако не отиде, подлежи на глоба.

Твоят коментар