Специалният пратеник на САЩ за Сирия крил от Тръмп истинския брой на американските войски в страната

Напускащият поста си специален пратеник на САЩ в Сирия Джеймс Джефри заяви, че е скрил действителния брой на американските войски от президента Доналд Тръмп, пише в материал от уебсайта на Defense One News, цитиран от турското англоезично издание Daily Sabah и Агенция „Фокус“.

„Винаги играехме потайни игри, за да не изясним на нашето ръководство колко войски имаме там“, каза Джефри според статията на старшия кореспондент на Defense One News Кейти Бо Уилямс.

„Действителният брой на войските в североизточна Сирия е много повече от приблизително 200 войници, които Тръмп първоначално се съгласи да остави там през 2019 г.“, съобщава Уилямс.

„Какво оттегляне на Сирия? Никога не е имало оттегляне на Сирия. Когато ситуацията в североизточна Сирия беше доста стабилна, след като победихме „Ислямска държава“, (Тръмп) беше склонен да се оттегли. Във всеки случай решихме да излезем с пет по-добри аргумента защо трябва да останем. И успяхме и двата пъти. Това е историята “, каза също Джефри.

Според материала, известният някога като противник на Тръмп дипломат също изненадващо похвали излизащия президент за неговата политика, основана на подход на „успешна реална политика“.

Джефри се оттегля този месец от длъжностите си на специален представител на САЩ за Сирия и специален пратеник за глобалната коалиция срещу „Ислямска държава“, обяви в понеделник държавният секретар Майк Помпео.

Помпео каза, че Джоел Рейбърн, настоящ заместник-помощник-секретар по въпросите на Леванта (регион, обхващащ страните в Близкия Изток) и специален пратеник за Сирия, ще замени Джефри като специален представител за Сирия. Посланик Нейтън Сейлс, координатор на Държавния департамент за борба с тероризма, е определен за специален пратеник на коалицията срещу „Ислямска държава“.

Джефри, бивш посланик на САЩ в Турция, беше назначен за лице на Държавния департамент в Сирия през август 2018 г., по-късно пое ролята на специален пратеник за коалицията срещу „Ислямска държава“ през януари 2019 г.

 


Източник: epicenter.bg

Твоят коментар