Социалдемократите печелят убедително изборите във Виена

В австрийската столица Виена избирателите гласуват за местни органи на властта.

 

Първите прогнозни резултати от състоялите се днес провинциални избори във Виена сочат ясна победа за Австрийската социалдемократическа партия (АСП) с 41,7 процента от гласовете (плюс 2,1 процента/.

 

На второ място се нарежда Австрийската народна партия/АНП/ с 18,7 процента (плюс от 9,4 процента), следвана от Партията на зелените с 14,6 процента (плюс 2, 7 процент)/ и НЕОС – с 8,1 процента /плюс 1,9 процента/.

 

Големи са загубите за двете националистически партии – Австрийската партия на свободата (АПС) получава 7,5 процента от гласовете, което е с 23,3 процента по-малко от миналите избори през 2015 година. „Тим Щрахе “ получава 3,6 процента от гласовете и най-вероятно няма да успее да прескочи летвата от 5 процента, за да влезе в провинциалния парламент.

 

Предполагаемото разпределение на депутатските кресла е както следва: за АСП – 46 (плюс 2), за АНП 21 (плюс 14), за Партията на зелените 16 (плюс 6), за НЕОС 9 (плюс 4), за АПС 8 (минус 26).

 

Поради големият брой избиратели, които са гласували по пощата, се допускат отклонения от оповестените прогнозни резултати, възлизащи на 2 процента. Окончателните резултати ще бъдат съобщени след два дни, това ще определи и окончателният брой на мандатите за партиите, представени в провинциалния парламент.

 

Тази година, заради разпространението на коронавируса, градската управа на Виена прие изборна наредба, съгласно която хората под домашна карантина, които са над 6000 души, ще бъдат посетени в дома си от избирателна комисия, за да могат да гласуват.

 

Този вариант важи и за всички останали граждани, които  в изборния ден не могат да напуснат дома си по уважителна причина във всеки от 23-те района на австрийската столица. За онези, чийто положителен резултат от теста за Covid-19 излезе в събота преди изборния ден, ще бъде невъзможно да гласуват.

 

Австрийската столица е със статут на провинция и е разделена на 23 района, пояснява БТА. Един милион и четиристотин хиляди виенчани са призовани да дадат своя глас за бъдещото управление на града – за кмет, който същевременно е и провинциален управител, за районни кметове и общински съветници.

 

В състезанието за кмет участват Австрийската социалдемократическа партия (АСП)с главен кандидат Михаел Лудвиг, Австрийската народна партия (АНП) с Гернот Блюмел, Партията на зелените начело Биргит Хебайн, Австрийската партия на свободата (АПС) с Доминик Неп, НЕОС с Кристоф Видеркер и новосформираната партия Тим „Щрахе“ начело с Хайнц Кристиан Щрахе, който след като беше изключен от Австрийската партия на свободата, пробва отново своя шанс да влезе в политиката.

За всички партии, които се състезават с нови кандидати, основната тема на предизборната кампания беше коронавирусът, както и вижданията им за по-нататъшно развитие на града, който по международни класации заема от години едно от първите места по качество на живота. Темата за бежанците остана на втори план.


Източник: epicenter.bg

Твоят коментар