Словакия забранява събирането на повече от шест души на едно място

Правителството на Словакия забранява от утре събирането на повече от шест души от различни семейства, в отговор на бързото нарастване на коронавирусните инфекции в страната, съобщава БТА.

Решението е в допълнение на серия от мерки, приети вчера с цел спиране на разпространението на епидемията и влизащи в сила в четвъртък.

Тези мерки предвиждат задължително носене на маска на обществени места, ресторантите ще могат да изпълняват единствено поръчки за вкъщи, а фитнесите, плувните басейни и сауните ще бъдат напълно затворени. Хранителните магазини и аптеките ще трябва да обслужват в определени часове само възрастни хора.

Събитията, водещи до струпване на много хора, ще бъдат забранени, а спортните състезания ще се провеждат без публика.

Ограниченията обаче доведоха до конфликт в управляващата коалиция между премиера популист и консерватор Игор Матович и министъра на икономиката Ришард Сулик от неолибералната партия „Свобода и солидарност“. В социалните медии той разкритикува реакцията на кабинета и обяви, че правителството взима мерки, които ще навредят на икономиката на Словакия, без да разполага с факти в подкрепа на решенията си.

Според здравното министерство най-много случаи на зараза има по време на семейни тържества, като например сватби. Няма достоверни данни, че хората могат да се заразят на работното място или в ресторанта.

Премиерът Матович атакува днес Сулик, като заяви, че неговите коментари са „безотговорен саботаж на едни изключително нужни мерки и че неговата партия се нуждае от по-добър лидер“.

 


Източник: epicenter.bg

Твоят коментар