След тежка среща Пенс и Ердоган се разбраха. Турция спира военната операция в Сирия за 120 часа

Пенс и Ердоган се разбрраха. Турция спира военната си операция в Сирия за 120 часа

 

Турция се съгласи да спре военната си операция в Сирия за 120 часа, което да позволи изтегляне на кюрдските сили.

 

Това заяви вицепрезидентът на САЩ Майкъл Пенс след срещата си в Анкара с президента Реджеп Тайип Ердоган, предадоха световните агенции.

 

Пенс уточни, че САЩ ще улеснят изтеглянето на своите съюзници – кюрдските въоръжени формирования, от зоната на турската операция в Сирия.

 

Операция „Извор на мира“ ще бъде прекратена изцяло след пълното изтегляне (на кюрдските сили), добави вицепрезидентът.

 

Вашингтон и Анкара са се договорили да вървят към споразумение за създаването на зона за сигурност на границата със Сирия.

 

Освен това САЩ няма да въвеждат нови санкции срещу Турция.

 

Пенс заяви, че Вашингтон ще премахне санкциите, наложени срещу Анкара, когато в зоната на действие в Сирия бъде осигурено „постоянно прекратяване на огъня“.

 

Това са историческите договорености след днешната напрегната среща между вицепрезидента на САЩ и президента на Турция, проведена в Анкара.

 

До срещата с Майкъл Пенс турският държавен глава отхвърляше всеки опит за договаряне на временно примирие.

Ердоган се отметна от думите си, че изобщо няма да приеме делегацията от Америка. Разговорите вървят на фона на продължаващата военна офанзива на Турция в Североизточна Сирия.

 

Вицепрезидентът на САЩ Майк Пенс и държавният секретар Майк Помпео пристигнаха по спешност в Турция.

 

Реджеп Ердоган се закани, че няма да говори с никой по-ниско поставен от Доналд Тръмп, но в крайна сметка прие Пенс за лична среща.

Американците искат спиране на огъня в Сирия. Турция не приемаше обвиненията срещу офанзивата „Извор на мира”.

„Ако искате да видите цивилни жертви, погледнете Алепо. Погледнете Хасеке, Рака и другите градове, до които Турция не е припарвала. За цивилни жертви ли говорите? Погледнете Афганистан или Нагорно-Карабах, Босна, Балканите”, заяви Ердоган.

 

Турски медии информират, че срещата между турския президент Реджеп Тайип Ердоган и американския президент днес в Анкара е преминала в напрегната атмосфера, предаде за БТА Нахиде Дениз.

По лицата и на двамата, които изглеждат напрегнати на снимките, личи, че разговорът е преминал в напрегната обстановка. Очите на целия свят са обърнати към тази среща, посочва „Хаберлер“ в публикация, илюстрирана със снимки от срещата в президентския дворец Бештепе.

 

На една от снимките се вижда, че помощникът на Ердоган – Фуат Октай, участва в разговорите между Ердоган и Пенс.

Посещението на американската делегация начело с вицепрезидента е на фона на напрежението по оста Анкара-Вашингтон във връзка с операцията на турската армия в Североизточна Сирия, която САЩ не одобряват, както и решението на Вашингтон за налагане на санкции на Турция, коментира „Хаберлер“.

Срещата е започнала с 30 минути закъснение. Обсъдени са били последващите стъпки, които Турция възнамерява да предприеме в рамките на операцията на турската армия, плановете за създаването на зона за сигурност. Смята се, че решението на Вашингтон да наложи санкции на Анкара е конкретният повод за напрегнатата среща Ердоган-Пенс.

 

Вчера съветникът на американския президент за националната сигурност Робърт О’Брайън и специалният пратеник на САЩ за Сирия Джеймс Джефри са разговаряли с турския президентски говорител Ибрахим Калън. Американските представители отново са предложили да бъдат посредници между Турция и кюрдските Сили за защита на народа. Анкара категорично отхвърля всякакви предложения на САЩ да посредничат в евентуални преговори с кюрдските сили. 

За 13 ноември е планирана среща във Вашингтон между американския президент Доналд Тръмп и Реджеп Тайип Ердоган.

 

На 22 октомври Ердоган ще се срещне с руския президент Владимир Путин в Сочи.


Източник: epicenter.bg

Твоят коментар