След мощното земетресение морето засмука лодките от пристанището в Измир, шест са жертвите

Егейско море се разбушува, след като няколко земетресения бяха регистрирани на територията му.

Мощно земетресение удари части на Гърция и Турция. Първоначалният трус е с магнитуд 7 и е регистриран малко преди 14:00 ч. край Додеканеските острови, които се намират в южната част на Егейско море. Последваха десетки вторични трусове.

Трусът предизвика цунами в турския град Измир и на остров Самос в Гърция. След първичната вълна, отливът засмука лодките на пристанището в Измир и ги повлече навътре в морето, съобщава Дарик.

На любителски кадри, разпространени в социалните мрежи, се вижда как плавателните съдове се понасят сами към морето.

За разрушения и цунами, предизвикани от усетеното и у нас земетресение, съобщи турският в. Хюриет.

Както вече писахме, днес в района на Додеканезките острови (в Егейско море) е било регистриран трус с магнитуд 6,6 по скалата на Рихтер.

Природната стихия е станала причина за разрушаването на десетина сгради в западния турски град Измир.

Местните власти по-късно са съобщили, че са били открити най-малко четири тела. „Поне 120 души са поискали медицинска помощ“, добави цитираната медия.

И властите на гръцкия остров Самос, където също е бил усетен трусът, са съобщили за материални щети, но без да дават подробности.

 

Губернаторът на Измир Явуз Селим Кошгер заяви, че най-малко 70 души са били открити и спасени сред развалините на сградите.

Малко цунами удари квартал „Сеферисар“ в Измир, каза за АП Халук Озенер, директор на сеизмичната обсерватория „Кандили“ към университета „Боазичи“ и Института за изследване на земетресенията. Съобщава се за шестима загинали в Измир, 202-ма са ранени.

Съобщено е за по-леки щети на гръцкия остров Самос, най-вече върху сгради и пътната мрежа. Издадено е предупреждение за предстоящо цунами Директорът на местната болница заяви, че са приети четирима души с леки наранявания.

По-рано турският министър на здравеопазването Фахретин Коджа написа в Туитър, че засега има сведения за четири жертви на земетресението. „За съжаление четирима загубиха живота си при земетресението в Измир. Общо 120 граждани са засегнати. На място са пристигнали 38 линейки, 35 спешни екипа и 2 хеликоптера, които да пренесат пострадалите. Заставаме до хората в Измир с цялата си подкрепа“, написа той.

След силното земетресение с магнитуд 7 по Рихтер са били усетени още 19 последващи труса в Егейско море, предава Европейският сеизмологичен център. Те са били със сила между 3 и 4.8. Жителите на Измир се страхуват, че това ще доведе до цунами, тъй като морето се отдръпнало и е заляло цели квартали в някои близки градове.


Източник: epicenter.bg

Твоят коментар