Скопска медия: Българските политици усложняват положението на българите в Македония

Българските политици усложняват положението на българите в Македония, пише Сашо Ордановски в македонското електронно издание CivilMedia в материал, представен от Агенция „Фокус“ без редакторска намеса.

Не бих могъл да предположа колко българи живеят в Македония, защото това за моето следвоенно поколение никога не е било важна тема в македонската социална и политическа реалност. Но, без значение колко са – българските политици им правят ужасно лоша услуга. Подобна политическа злоупотреба с група граждани в съседна държава за най-обикновени мръсни предизборни цели, като тази в надпреварата за власт в България, няма да донесе нищо добро на никого и поне на нашите съграждани, българите тук . Защото, тази поредица от провокации, на които сме били изложени месеци наред от София по тази тема, в крайна сметка ще създаде истински затруднения и реални неудобства за тези, които имат български чувства в страната.

Освен това не разбирам как българският президент Радев може да повдигне въпроса до нивото на проблем за българската национална сигурност (!), И в същото време едно от най-изявените искания, отправени от България към Македония, е към нас да дадем върховни държавни гаранции (които вече декларирахме, дори в Конституцията, като официална политика на страната), че няма да се намесваме в българската вътрешна политика по отношение на статута и исканията на македонците в България? Ако правата на македонците в България – които, между другото, те не могат да упражняват, което е удостоверено с поредица от решения на Европейския съд по правата на човека срещу Република България – има вътрешна афера, защо статутът и правата на българите в Македония, трябва да са предмет на българската политика?

Това, разбира се, ни води към преброяването на населението в Македония: когато те вече се занимават с вътрешните работи на тази страна на пълен работен ден, при какъв брой българи сред населението на Македония, как би се вписал в техните политически нужди? Там информацията за българските паспорти, издадени на македонски граждани, се раздува със десетина хиляди с всеки изминал месец, така че сега е около 100 000 – може само да се гадае какво ще е вълнението на официална България, ако броят на българите в Македония се окаже, че е много по-малък от тази цифра … След като Радев вече е „използвал“ опцията да свика своя Съвет за сигурност по този въпрос, предполагам, че следващата стъпка е искане той да бъде обсъден от Съвета за сигурност на ООН?!

Тревожното е, че политиката на местната македонска националистическа опозиция върви ръка за ръка с българските възгледи, защото ВМРО-ДПМНЕ вече е обявила преброяването, което още не е започнало реално, като неуспешно, фалшифицирано, престъпно, коварно и други подобни. Тъй като техните виждания значително ще повлияят на намерението на гражданите да се включат в него, наистина възниква въпросът (подобно на България) какъв е интересът на ВМРО-ДПМНЕ по отношение на резултатите от преброяването? Дали „българското усложнение“ е просто случаен „бонус“ в усилията им да създадат социален хаос в Македония – или става въпрос за безумна координация срещу всичко, което може да завърши с някакъв успех за страната?

И така, обратно към началото, кой може да загуби край от цялото това политизиране? Е, македонските българи, разбира се, защото националното чувство на по-голямата част от тези хора, без значение колко са, не е резултат от политически конспирации за сваляне на сегашното правителство в Скопие. Всъщност за социално-политическия статус на македонските българи най-лошият резултат би бил падането на това правителство, тъй като с политиката на ВМРО-ДПМНЕ за отношения с България следващият шанс за подобряване на отношенията с източната ни съседка статистически е по-малък от най-ниския процент, който може да се предполага, че отразява българско етническо представителство в македонското население.

Както се вижда, глупостта наистина не познава граници (държавни и партийни).

 


Източник: epicenter.bg

Твоят коментар