Скандал между Русия и Сърбия, Захарова се извинява

Президентът на Сърбия Александър Вучич е информирал по телефона руския министър на външните работи Сергей Лавров за резултатите от срещата си завчера във Вашингтон с косовския премиер Авдула Хоти с посредничеството на американския президент Доналд Тръмп, предават ТАСС и БНР.

Руската агенция цитира съобщение на ведомството на Лавров, според което двамата са потвърдили стремежа към развитие на отношения на стратегическо партньорство между Сърбия и Русия. В съобщението не се споменава нищо за дипломатическия гаф на говорителката на Лавров, който предизвика гневна реакция от Белград.

Мария Захарова публикува късно снощи във „Фейсбук“ колаж от две снимки – едната как Вучич седи на обикновен стол в центъра на Овалния кабинет пред бюрото на Тръмп, а другата снимка е кадър от известна сцена от филма „Първичен инстинкт“, в която актрисата Шарън Стоун също седнала на стол, преметнала крак върху крак. А коментарът на говорителката е: „Ако са ви поканили в Белия дом, а са сложили стола ви така, че все едно сте на разпит, седнете като на втората снимка. Който и да сте.“

На това остро реагира директорът на Канцеларията за Косово и Метохия в сръбското правителство Марко Джурич. „Не ви позволявам да нападате горда Сърбия! Не ви е срам!“, написа той в „Туитър“. И припомни, че Вучич никога не е изричал дори една грозна дума за Русия и даже веднъж чакал час и половина Путин да го приеме.

Захарова дописа поста си във „Фейсбук“ с молба за извинение. Но посочи, че не била разбрана правилно. Критиките ѝ всъщност били към Тръмп и неговото високомерно поведение към Вучич.

Самият Александър Вучич реагира лаконично.

В ефира на TV Pink, Вучич, който в момента е в Брюксел, заяви, че „такова уважение от страна на САЩ не сме получавали от времето на Втората световна война и когато президентът Ричард Никсън беше на визита (в Югославия, бел. ред.) през 1970 г.“

„Мария Захарова, примитивизмът и липсата на възпитание, които тя демонстрира, говорят за самата нея и тези, които са я поставили на този пост. Нека те се занивамат с това, аз няма да ѝ отговарям“, заяви сръбският президент.

 


Източник: epicenter.bg

Твоят коментар