Скандал в Скопие! Мицкоски: Заев е обещал да изпълни всички искания на българите за нацията и езика

Трябва да бъде попитан министърът на външните работи Буяр Османи дали е вярно, че искането на нашия външен министър Екатерина Захариева е било да се подпише нов договор между Скопие и София, който практически ще е много подобен на Преспанския договор с Гърция. Това заяви лидерът на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски по време на гостуване в ефира на местна телевизия снощи, пише вестник „Независен“, цитиран от Агенция „Фокус“.

„Нека попитаме Буяр Османи дали Захариева е искала да подпише ново споразумение, подобно на Преспанското споразумение с конституционни изменения, които да определят съществуването на македонската нация и език от 1945 г. нататък, докато преди 1945 г. ние сме били нещо друго. Тук трябва да попитаме Буяр дали това е вярно и дали точно тези искания са условие за по-нататъшно продължаване на преговорите с ЕС“, каза Мицкоски.

Според него, не трябва да се оставят политици, които спасявайки политическите си кариери унищожават народа, „асимилирайки нацията, унищожавайки съвременната македонска държава“.

Мицкоски подчерта, че министър-председателят Зоран Заев през 2016 г. е обещал на българските политици, че „всичко ще бъде признато, само българите да го подкрепят да бъде премиер“.

„Разговарял съм лично на срещи в Европейската народна партия с български политици, които са част от тази европейска партия, и те ми казват, че това, което искат днес, практически е обещание на Зоран Заев още от 2016-та година, преди тези избори. Още от тогава е обещанието – вие ме подкрепете да направя правителство и не се притеснявайте, ще решим всичко. Тук ви го казвам и тези хора сега търсят обещаното“, каза Мицкоски.

Говорейки за спора с България, Мицкоски добави, че историците са само единия фронт, където се води битката.

„Но ние говорим за политическите нюанси и политическия инженеринг, който прави Зоран Заев през цялото пвреме. Не може да се държи така. Това не е зряло поведение. Първо застрашихте всички шансове на Македония да има европейска перспектива, а след това казвате, че ще бъде така или ще бъде така, не може да бъде“. Не така се държи зрелият политик, подчерта Мицкоски, като посочи, че „подобно незряло политическо поведение трябва да приключи, защото не води до по-добро бъдеще за страната“.

В отговор министърът на външните работи на Северна Македония Буяр Османи оцени изявлението на Мицкоски като спекулация.

В SMS съобщение до скопското електронно издание „Плюс инфо“ Османи отговори, че няма да коментира спекулации, въпреки че му беше казано, че става въпрос за изявление на опозиционния лидер.

„Не мога да коментирам спекулации“, заяви първият дипломат на Скопие.

 


Източник: epicenter.bg

Твоят коментар