Си Цзинпин: Китай е готов заедно с Русия да защитава сигурността и благоденствието на света

Китай е готов да обедини усилия с Русия в името на сигурността и благоденствието на бъдните поколения.

Това заяви китайският президент Си Цзинпин в поздравителна телеграма до руския си колега Владимир Путин по случай 75-годишнината от Победата във Втората световна война, предаде ТАСС, цитирана от БТА.

„Готов съм заедно с вас да продължим да полагаме усилия, за да могат следващите поколения да живеят на планета, където царят всеобщ мир, сигурност и благоденствие“, казва той, цитиран от агенция Синхуа.

Както отбелязва китайският лидер, Пекин възнамерява да задълбочи отношенията си на всеобхватно стратегическо партньорство с Москва и да брани резултатите от Втората световна война и справедливия международен ред. „Готов съм активно да съдействам за съхранението на многостранните механизми на взаимодействие, да способствам за изграждането на общо бъдеще за човечеството“, подчерта Си Цзинпин.

По-рано китайската телевизия съобщи, че Си и Путин днес са си разменили поздравителни телеграми по случай 75-годишнината от победата във Втората световна война.

Втората световна война започва на 1 септември 1939 г. с нахлуването на нацистка Германия в Полша и завършва с разгрома и окупацията на милитаристка Япония от силите на съюзните държави на 2 септември 1945 г.

През април 2020 г. Путин подписа закон за преместване от 2 на 3 септември на деня на воинската слава – Деня на края на Втората световна война. На 3 септември в Китай се отбелязва Денят на победата над милитаристка Япония.

 


Източник: epicenter.bg

Твоят коментар