Ситуацията с коронавируса във Франция се влошава драматично

Френският премиер Жан Кастекс предупреди, че в страната е налице „явно влошаване“ на ситуацията с новия коронавирус, но заяви, че ще се стреми да се избегне ново блокиране в цялата страна, което допълнително ще затрудни икономиката, предават AFP и Агенция „Фокус“.

В четвъртък са регистрирани близо десет хиляди нови случая, което е рекорд от началото на широкомащабните тестове, но Кастекс заяви, че неотдавнашното увеличение на хоспитализациите по Covid-19 е особено тревожно.

„Трябва да успеем да живеем с този вирус, без да се връщаме към идеята за общо блокиране“, каза той в телевизионно изявление от официалната си резиденция в Париж.

„Нашата стратегия не се променя. Трябва да се борим с вируса, без да задържаме социалния, културния и икономическия си живот, образованието на децата си и способността си да живеем нормално“, добави той.

Кастекс каза, че 42 от 101 департамента във Франция сега са класифицирани като „червени зони“, където вирусът циркулира бързо, в сравнение с 28 по-рано тази седмица.

„Няма линия „Мажино“ – неизбежно вирусът стига до най-уязвимите“, каза той, говорейки за уж непробиваемата отбранителна линия, изградена от Франция преди Втората световна война.

Въпреки последните данни той не обяви никакви големи нови ограничения, призовавайки хората вместо това да спазват насоките за социално дистанциране и използването на маски за лице.

Карантинният период за хората, които се заразят с вируса, ще бъде съкратен до само седем дни от 14, за да съответства по-добре на „периода, когато съществува реален риск от заразяване“, каза той.

 


Източник: epicenter.bg

Твоят коментар