„Сител“: Македония иска да се включи в изграждането на АЕЦ „Белене“

Македония да се присъедини към изграждането на АЕЦ „Белене“, препоръча председателят на местната Регулаторна комисия за енергетика, предава скопският телевизионен канал „Сител“, цитиран от Агенция „Фокус“.

Марко Бислимовски заяви, че по този начин страната ще реши проблема с енергийните ресурси, тъй като анализите показват, че тя има въглища само за още 15 години. Според него, през 70-те Македония вече е участвала в изграждането на ТЕЦ в Косово, за да се задоволят нуждите на бившата „Железара“.

„Разбира се, както правителството, така и другите инвеститори трябва да преговарят за условията, при които те трябва да инвестират. Но подчертавам, че това е моето лично мнение, трябва да влезем в такива регионални проекти, като вземем предвид енергийния потенциал, който имаме като държава“, каза председателят на РКЕ Марко Бислимовски.

В края на май в официалния вестник на Европейския съюз бе публикуван призив за изразяване на интерес към стратегически инвеститор в Белене, който продължава 90 дни. Правителството в Скопие вече обяви, че е сериозно заинтересовано да инвестира. Очаква се само конкретна оферта от българска страна.

„Според тяхната оферта ще направим анализите вътре в страната ни, което със сигурност ще бъде в интерес на гражданите. В същото време трябва да се има предвид какво ще се получи, ако се включим като акционери в строителството. Дали получаваме по-евтина електроенергия, или ще ни предложат друг модел, за да участваме като партньори“, казва министърът на икономиката Крешник Бектеши.

„Сител“ обяснява, че проектът за АЕЦ „Белене“ съществува от 40 години, но досега е отлаган на няколко пъти и е рестартиран едва през 2008 година.

Досега интерес към Белене са показали компании от Русия, Германия, Франция, САЩ, Китай и Корея.

 


Източник: epicenter.bg

Твоят коментар