Синдикатите в БТА искат Кирил Вълчев за шеф на агенцията

Синдикатите в Българската телеграфна агенция (БТА) предлагат на Народното събрание да избере за генерален директор на агенцията водещия на предаването „Седмицата“ по радио „Дарик“ Кирил Вълчев, съобщи БНТ.

Постът остана вакантен след като наскоро внезапно почина досегашният шеф на агенцията Максим Минчев.

Вълчев сега е адвокат на БТА, но в средата на 90-те години на 20 в. е трупал опит като репортер в редакция „Информация за чужбина“ на националната агенция.

Парламентарната процедура е определила 15 януари като краен срок, в който парламентарните групи и отделни народни представители могат да излъчат кандидати за поста. От сайта на парламента се вижда, че до днес кандидатури не са внесени.

 

По този повод Евелина Андреева написа следния коментар във Фейсбук:

 

Остават 3 дни до изтичане на крайния срок за издигане на кандидатури за нов генерален директор на БТА. Това е шанс тази 122 годишна институция, незаслужено неглижирана през последните години, отново да заеме своето място сред лидерите на информационния пазар у нас и по света. БТА притежава силен човешки потенциал, както и мрежа от информационни партньорства с агенциите в Европа и света.

Като човек, работил 26 години в БТА, 16 от които като Главен секретар, си позволявам да напиша пет стъпки, които следващият генерален директор е добре да направи.

1. Да направи БТА ОБЩЕСТВЕНА медия! БТА е държавна (по смисъла на дейността й), но не и обществена (въпреки, че се финансира от обществото). В този смисъл тя трябва да осигурява точна и бърза информация със СВОБОДЕН ДОСТЪП НЕ САМО ЗА ДЪРЖАВАТА, НО И ЗА ОБЩЕСТВОТО, особено сега, в епохата на фалшивите новини! (В момента БТА не съществува в дигиталното пространство. Според Gemius тя заема между 350 и 400 място по посещаемост, поради ниския трафик. А достойното й място би било сред топ 10 на информационните платформи.) БТА трябва да изгради свободен достъп до 80% от новините си.

2. БТА трябва да остане ДОСТОВЕРНИЯТ и да стане ЕФЕКТИВНИЯТ КАНАЛ ЗА ПОПУЛЯРИЗИРАНЕ на България пред света. За целта БТА трябва да осигурява 24 часа в денонощието новини и анализи, инфографики, снимкова и ВИДЕО информация на английски език.

3. БТА трябва да открие свои КОРЕСПОНДЕНТСКИ БЮРА в съседните балкански държави, както и в световните столици, в които България има стратегически или икономически интереси. БТА трябва да продължи да отваря ПРЕСКЛУБОВЕ на места с големи български диаспори. БТА трябва да продължи да работи с представителите на БЪЛГАРСКИТЕ МЕДИИ ПО СВЕТА.

4. БТА трябва да създаде ПЛАТФОРМА за литература, изкуство, култура и образование, по името на закритото нейно издание ЛИК. Емблематичната марка ще даде трибуна за изява на български творци от областта на културата и изкуството, каквото една обществена медия е важно да осигури за българите у нас и по света. Богат виртуален свят, за който частните медии трудно могат да намерят финансиране.

5. БТА трябва изцяло да АКТУАЛИЗИРА ПОРТФОЛИОТО СИ ОТ ЕМИСИИ, с което ще съфинансира агенцията (20% от информационния си масив, да се предлага на абонати) спрямо тенденциите в журналистиката на 21 век. Качествени продукти като: авторски анализи и коментари; прогнози и обзори от България и света; подкасти; бранд новини, инфографики, силни фото- и видео- емисии на български и английски език, специализирани рубрики. (Не рекламата, а „новини чрез абонамент“ ще бъдат новият голям медиен инвеститор, казва професорът по журналистика Пол Глейдър. И това е тенденция в цял свят, която неминуемо ще се отрази и на българския пазар в бъдеще, ако не искаме новини, поръчани от спонсора.)

Когато БТА даде своята професионална заявка за развитие и растеж и получи своето обществено доверие, то тя ще има и адекватното финансиране, необходимо за реализирането на тези идеи и достойното заплащане на хората, работещи в агенцията.

Стискам палци за БТА и успех на новия генерален директор!:

 

 


Източник: epicenter.bg

Твоят коментар