Симеон Николов: Капацитетът на „Ислямска държава“ се подценява, тя съвсем не е победена

Капацитетът на „Ислямска държава“ се подценява, тя съвсем не е победена и поредният терористичен атентат във Виена го доказва. Това каза за обзорното предаване „Това е България“ на Радио „Фокус“ Симеон Николов, дипломат в българските мисии в Бон и Берлин, заместник-министър на отбраната в периода 2005 – 2008 г., директор на Центъра за стратегически изследвания в сигурността и международните отношения (ЦСИСМО).

Симеон Николов допълни, че поредицата от атентати във Франция, Германия, Австралия и Виена имат общи черти, които очертават две големи теми – характерът на терористичните атаки, възобновяването им след известен период на затишие, както и евентуалните геополитически последици от изострената риторика между политиците на европейски и близкоизточни държави.

„Всички тези атентатори се оказаха млади хора, саморадикализирали в Западна Европа, част от тях в затворите, освободени по-рано, като последния случай. Активирането им е станало от крайната политическа риторика на политиците, а обезглавяването в два от случаите показва стопроцентово копиране на дейността на „Ислямска държава“ – атентатите в Ница. Прави впечатление, че все по-често установените участници в тези атентати имат връзка с криминалните среди“, коментира експертът.

Според Симеон Николов се очертава поредица от такива атентати, което не изключва прогнозата, че ще продължим да ставаме свидетели на подобни атаки и в други страни, в които има между 5 и 10 процента мюсюлманско население – Франция, Германия, Белгия, Нидерландия, Австрия и Швеция.

„Струва ми се, че се пренебрегва влиянието на салафитския ислям, за което отдавна експертите предупреждават и пишат. Мюсюлманите стават все по-религиозни, особено в Холандия, Дания, Великобритания. Тяхната дейност предизвиква и един друг ефект – това е реакцията на десните сили в европейските партии, които от своя страна започват саморазправи с мюсюлманското население, а това още повече изостря нещата. Въпреки справедливите критики от страна на френския президент Еманюел Макрон трябва да признаят както той, така и Ангела Меркел и другите лидери на западноевропейски държави с голямо мюсюлманско население, че беше провален интеграционният модел, беше провалена мигрантската политика, отношението към онези европейски терористи, които заминаха да се бият на страната на „Ислямска държава“ в Сирия, но голяма част от тях се върнаха. Случаите с последните атентати показва, че програмата за дерадикализиране очевидно има слабости, защото последният атентат беше извършен от младеж, който мина тази програма. Подценява се капацитетът на „Ислямска държава“ дори на експертно ниво. Тя съвсем не е победена, както често четем в пресата, защото тя не означава халифат, а идеология, която има корените, включително в европейски страни, бойни групи, спящи клетки. Да не забравяме, че „Ал Кайда“ се възползва от временното отслабване на „Ислямска държава“ и активира своята дейност, включително в европейски държави“, подчерта Симеон Николов.

Броят на потенциалните терористи на територията на Западните Балкани вече е много по-малък от този на територията на Западна Европа, обясни Симеон Николов. По думите му подобни терористични атаки ще доведат след себе си сериозни геополитически последици.

 


Източник: epicenter.bg

Твоят коментар