Симеон Гаспаров от САЩ: Тръмп се простреля лошо в крака, приличаше на Нерон пред горящия Рим

Америка сложи такова петно върху себе си, че това не може да бъде изчистено години напред, коментира пред БНР журналистът Симеон Гаспаров, който живее в Чикаго.

 

Пред националната медия той изтъкна, че „тази страна вече не може да бъде световна сила, при положение, че най-охраняваният град, най-охраняваната столица в света се оказа, че е просто замък, построен върху пясък“.

„Страната е много разделена. Не се учудвам на това, което се случи. То просто зрееше, то се очакваше, че това ще избухне. Учудвам се, че едва сега стана“, коментира журналистът в предаването „Преди всички“.
Гаспаров определи щурма на Капитолия от привърженици на президента Доналд Тръмп като „евтин политически театър“, завършил със смъртта на четирима души. „Смятаха да спечелят дивиденти от това, а всъщност докараха една катастрофа.“

Симеон Гаспаров акцентира още върху икономическите последствия от размириците около и в сградата на Конгреса с отварянето на световните борси.

 

Тръмп се простреля много лошо в крака, той си нанесе много тежка рана, категоричен е журналистът. „Приличаше вече на Нерон пред горящия древен Рим. Той не се спря, но разликата е, че американската демокрация надделя.“

Журналистът изрази надежда да се върви към „нормален край“.
„Тръмп е емоционален политик. Той е много интересен, умее да разговаря с хората, да ги предразположи, но както ги предразполага, така ги настройва един срещу друг, за да може да ги управлява. Той работи не като държавник, той работи като бизнесмен. И това е неговият проблем – не може да управляваш държавата както си управляваш бизнеса.“

Корените на американското недоволство са много по-дълбоки. Те не започват с Доналд Тръмп, нито с Обама, нито с Джордж Буш, поясни Гаспаров.
През 80-те години, когато в САЩ имаше много добре развита икономика и средна класа, масово индустриите започнаха да се изнасят в Китай и други страни, а това остави огромни региони на произвола на съдбата, подчерта той.

 

Има много голяма гетовизация на градовете, бедното чернокожо население си стреля, все едно е във военна зона, бялото бедно население умира от наркотици – допълни Симеон Гаспаров.


Източник: epicenter.bg

Твоят коментар