Сергей Лавров е убеден, че Германия няма да предостави доказателства по случая „Навални“

Руският външен министър Сергей Лавров е уверен, че германската страна никога няма да предостави доказателства по случая с отравянето на Алексей Навални, цитират думите му TACC и Агенция „Фокус“.

„Спомняме си как британските власти, без никакви доказателства, обвиниха Русия, че е отровила семейство Скрипал в Солсбъри. Сигурен съм, че така ще стане и в тази история“, каза той на пресконференция.

„Позицията на Европейския съюз, че трябва да се вярва на думите им, просто защото те са ЕС, е мегаломания и неуважение към партньорите“, каза Лавров.

Руският външен министър заяви, че Русия не може да започне разследване на инцидента с Навални, докато не ѝ бъдат представени фактите.

„Казват ни, че ние самите трябва да разследваме това престъпление, но не можем да разследваме случай, по който нямаме факти“, каза той.

„В Германия ни казват, че това вече не е двустранно, а международно, затова трябва да се свържем с ОЗХО и там ни казват, че всички резултати от изследванията (могат да бъдат предоставени) само с разрешението на Берлин“, каза Лавров.

Според министъра Германия пренебрегва международното право, игнорирайки четири искания от руската прокуратура за правна помощ по делото „Навални“.

Лавров отбеляза, че заплахите за налагане на санкции срещу Русия във връзка с инцидента с Навални не са изненадващи.

„Фактът, че санкциите ще бъдат приети, както е обявено, без доказателства и приключване на разследването, за което настояват Германия и други страни от ЕС, не ни изненадва, вече видяхме това по случая в Солсбъри“, каза той.

Както вестник Le Monde съобщава по-рано, позовавайки се на свои източници, санкционният списък на ЕС по случая Навални съдържа имената на девет души, включително служители на президентската администрация и агенции за сигурност. Според вестника този списък, който включва замразяване на банкови сметки и забрана за пътуване до Европа, ще бъде обсъден на среща в Брюксел на 12 октомври.

Прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков не коментира публикацията на френския вестник, като отбеляза, че това „не може и не трябва да бъде причина за каквато и да е реакция“, а официалният представител на руското външно министерство Мария Захарова по-рано отбеляза, че ограничителните мерки в международните отношения водят до към едно – контрамерките.

 


Източник: epicenter.bg

Твоят коментар