Сенатът на Италия одобри искането за съдебен процес срещу Матео Салвини

Горната камара на италианския парламент даде положителен вот по искането за съдебен процес срещу бившия вътрешен министър и лидер на „Лига” Матео Салвини обвинен за множествено отвличане. Става дума за задържане на имигранти, спасени от кораба “Оупън армс” на испанска неправителствена организация през август миналата година, предава БНР.

С 149 гласа „за” срещу 141 „против”, Сенатът разреши Матео Салвини да се яви на съдебен процес по искане на прокуратурата в Палермо. Според нея, чрез забраната му корабът „Оупън армс” с 164 имигранти на борда да акостира на италианско пристанище дни наред, е осъществено отвличане на хора. А лишаването им от лична свобода е незаконосъобразно наложено без всякаква правна причина. Магистратите смятат, че като министър, Салвини е злоупотребил със своите правомощия.

Важен за вота в Сената, който е с право да се произнася по въпроси за сенаторите, какъвто е Салвини, бе най-вече този на партията „Вива Италия” на бившия премиер Матео Ренци както и на “+ Европа” и на Смесената група, подкрепили управляващото мнозинство от демократите и „Пет звезди”.

За опозицията, Матео Салвини е действал със съгласието и на други министри и на премиера Конте. Позоваващ се на официалните документи, бившият магистрат – сенаторът Пиетро Грасо каза, че не е имало споразумение между компетентните министри и разпоредбата, взета от тогавашния министър на вътрешните работи, не може да бъде определена като акт на правителството, а премиерът се е противопоставил срещу взетите решения.

Салвини благодари иронично на тези, които го пращат на съд, определяйки го за политически ход.

 


Източник: epicenter.bg

Твоят коментар