Секретен доклад твърди: Руски олигарси заплашвали демокрацията във Великобритания

Имената на девет руски бизнесмени, които спонсорират британската Консервативна партия, бяха посочени в секретен разузнавателен доклад за заплахите за демокрацията в Обединеното кралство, чието публикуване правителството в Лондон блокираше по-рано.

 

Това пише вестник The Times, цитиран от Фактор.бг.

Имената на олигарсите и други богати спонсори на торите бяха включени в доклад за незаконните действия на Русия във Великобритания, изготвен от парламентарната Комисия по разузнаване и сигурност. Въпреки това, правителството на Борис Джонсън по-рано блокираше публикуването на този доклад.

Някои от руските спонсори поддържат тесни лични връзки с британския премиер.

През последните седем години Александър Темерко, който е работел в руското министерство на отбраната и многократно е говорел с топли чувства за своя „приятел“ Борис Джонсън, е прехвърлил над 1,2 млн. паунда (около 1,4 млн. евро) на Консервативната партия.

Членовете на междупартийната комисия, която разследва случая 18 месеца, също свидетелстваха за Александър Лебедев, бивш шпионин от КГБ, който работел в Лондон и на когото било разрешено от последното лейбъристко правителство да закупи вестник “London Evening Standard”.

Синът на Лебедев – Евгени, канел Джонсън, докато той все е министър на външните работи, на партита и приеми в новопридобития семеен замък, разположен близо до италианския град Перуджа. През април 2018 г. бъдещият британски премиер пътува там без полицейска охрана, която обикновено придружава висшите служители от кабинета.

Най-големият руски спонсор на торите се оказа Любов Чернухина, съпругата на Владимир Чернухин, който по-рано бил съюзник на руския президент Владимир Путин. Тя платила 160 хил. паунда (185 хил. евро) за игра на тенис с Джонсън, а миналата година дарила общо над 450 хил. паунда (520 хил. евро).

Според слуховете, британските разузнавателни агенции са били изключително ядосани заради отлагането на публикуването на този доклад, тъй като всички предпазни мерки за защита на класифицираната информация в него са предприети.

Все още не е известно дали имената на спонсорите на управляващата партия са били посочени в онази част от доклада, която е позволена за публикуване или те са попаднали в секретната секция, която ще остане класифицирана.

Бившият секретар на кабинета Робин Бътлър, бившият съветник по националната сигурност Питър Рикетс и бившият независим експерт по антитероризъм Дейвид Андерсън отхвърлиха аргумента на правителството, че има нужда от повече време за редактиране на информацията.
Миналата седмица Емили Торнбъри, външен министър в сянка и член на Лейбъристката партия, заяви пред депутатите, че забавянето на публикуването е „напълно неоправдано, безпрецедентно и определено политически мотивирано“.

„Боя се, че това се е случило, защото те разбират, че този доклад ще повдигне други въпроси относно отношенията между Русия, Брекзит и настоящото ръководство на партията на торите, което може да навреди на предизборната им кампания. Защо правителството е толкова притеснено?“, заяви тя.
Торнбъри припомни и думите на британския разобличител за „отношенията“, които главният съветник на Джонсън, Доминик Къмингс, е установил в онези „три мистериозни години, които е прекарал в посткомунистическа Русия“. Според нея Къммингс, според някои доклади, се е срещал с Владислав Сурков, който поддържа тесни връзки с руските служби за сигурност.

Миналата седмица министърът на външните работи Доминик Рааб заяви в Камарата на общините, че няма да коментира качеството на процеса на разрешаване доклади, свързани със сигурността и отхвърли „инсинуациите“, че правителството е „в ръцете на агент на Кремъл“.

В писмо, написано по-рано до Торнбъри, ръководителят на кабинета Марк Седуил също не критикува решението на правителството. „Само тези, които са преминали съответната проверка за сигурност, имат достъп до класифицирана информация, особено до разузнаването“, казва той в писмото си. „Това се отнася за Къмингс, той има нивото на достъп, което съответства на неговата позиция“, допълва Седуил.

Кандидатът за депутат на лейбъристите Андрю Гуин отбеляза, че „милиардерите спонсорират Консервативната партия, така че подобни опити да се скрие всичко не трябва да учудват никого“. „Торите блокираха публикуването на този доклад и се противопоставят на прозрачността на данъчните декларации, така че техните спонсори милиардери да крадат от нас безнаказано“, коментира той.
„Лейбъристите са на страната на мнозинството, а не на малцинството, така че ще почистим политиката от мръсни пари, ще въведем данъци за олигарсите и ще се грижим за онези влиятелни хора, които предават нашия народ и държава“, допълва той.

 


Източник: epicenter.bg

Твоят коментар