Себастиан Курц обяви масово тестване в Австрия

Австрийският канцлер Себастиан Курц обяви масово тестване на гражданите след второто затваряне, влизащо в сила от вторник, предаде БГНЕС.

Масовото тестване ще се извърши преди Коледа и ще е по подобие на това в Словакия, имайки предвид успеха на мярката там.

Най-напред ще бъдат тествани работещите в областта на образованието, за да могат да отворят безпроблемно училищата на 7 декември.

Масовите антигенни тестове ще осигурят безопасно празнуване на Коледа, смята канцлерът.

Вчера Курц обяви, че австрийските власти ще затегнат карантината от 17 ноември до 6 декември 2020 г., за да предотвратят претоварването на здравната система.

„От вторник до 6 декември ще има втори локдаун, както през пролетта,“ обяви Курц на пресконференция във Виена.

От 17 ноември ограниченията за обществен достъп до улицата ще бъдат в сила през целия ден. Разрешени са срещите само с един човек или едно семейство от непосредственото обкръжение. Големите магазини ще бъдат затворени с изключение на супермаркети за хранителни стоки, пазарите, магазини за домашни любимци, бензиностанции, банки, пощенски станции, телекомуникационни магазини, магазини за тютюневи изделия, сервизни центрове. Работното им време ще бъде ограничено от 06:00 до 19:00 часа местно време.

Салоните за красота и масажните салони ще бъдат затворени. Контактните спортове са забранени на аматьорско ниво. Разрешено е бягането, но индивидуално.

Забраняват се всякакви вечерни културни, спортни и частни мероприятия. Хотелите ще бъдат затворени за туристи, допускат се единствено служебно командировани лица, заведенията за хранене имат право да доставят храна по домовете, но остават затворени. Нарушителите ще бъдат наказвани – както собствениците на заведения и барове, така и посетителите, които се намират в заведенията.

Правителството ще обезщети всички засегнати от новите мерки браншове и в кратък срок ще им приведе 80 процента от приходите за ноември 2019 година с цел запазване на работните места.

Правителството очаква, че Европейската комисия ще одобри и отпусне допълнителни помощи, които да бъдат изплатени на засегнатите фирми.

Училищата и детските градини остават отворени, гимназиите и университетите минават на дистанционно обучение. Непрекъснато ще се следи как се развива броят на заразените и при нужда ще се карантинират класове.

 


Източник: epicenter.bg

Твоят коментар