Свинското в Македония – 4 лева килограма! У нас по Коледа ще стигне 14 лева

Африканската чума измислена или не, направи пазара на свинско месо у нас привлекателен за всички спекуланти от Европа. Според данни на търговци свинското месо на едро вече мина 10 лева за килограм, а това означава, че за Коледа в магазинната мрежа на България то ще е над 14 лева.

В същият момент обаче в съседна Македония цената за килограм свинско е едва 4 лева и местните не се притесняват от това, че коледната им трапеза ще е с поне 70% по – скъпа, отколкото миналата година. Но за сметка на това много българи за пореден път ще посрещнат Коледа и Нова година именно в Македония, където няма и правила за пушенето на закрито.

Интересното е че в Румъния откъдето според премиерът на България Бойко Борисов дойде чумата по свинете, цената на свинското не надвишава 7 – 8 лева в магазинната мрежа, но пък както виждаме явно там хората покрай властта не спекулират изкуствено с цените покрай чумата.

Българският пазар е прекалено малък, но пък за сметка на това много традиционен коментират експерти, които подчертават, че въпреки високата цена и тази година за Коледа и Нова година, българина ще похарчи парите си за свинско, защото така е традицията.

Трябва да се отбележи и факта, че именно заради африканската чума по прасета, никой няма право да внася месо и месни продукти за собствена консумация през границите на България, което прави пазара ни абсолютно затворен и подвластен на спекулантите.

Припомняме, че в медиите по време на свинската чума се появиха информации и данни, че в България няма доказана чума по свинете от лаборатории извън България, а името на зетят на Бойко Борисов беше пряко намесено във връзка с внос на замразено свинско месо както от Европа така и от САЩ.

bulbulgnewsbgg.blogspot.com

 

Твоят коментар