Светлана Шаренкова: Заедност е България

Проф. Светлана Шаренкова

 

България – демократична, правова и социална! 

Така повелява Конституцията, приета през 1991 г., която проправи пътя на българската държава чрез мирен преход към членство в Европейския съюз и НАТО.

 

Ето защо днешните ГЕРБерски нефелни опити за заиграване с основния закон са жалка провокация към държавността. Предлага сеКонституцията да няма преамбюл, който утвърждава основните постулати на нашето общество и държава, а правата и свободите на гражданите са запокитени на края на ерзацпроекта. Явно е, че тези ценности не са важни за днешната мафиотско-мутренска власт.

 

Още в първите минути след като Борисов „тържествено” обяви свикване на Велико народно събрание, срещу тази „конституционна авантюра” категорично се противопостави БСП.Това е партията на българските социалисти, които активно участваха в създаването на днешната Конституция, предопределила мирния преход от тоталитарен режим към пазарна икономика и демокрация.

 

А през последните години БСП начело с Корнелия Нинова отказа да влезе в съглашателство и задкулисни договорки с ГЕРБ и се противопостави на корупцията и злоупотребите на управляващите.

 

Адекватен и националноотговорен е аргументът на БСП, че българските проблеми, свързани с бедността, демографията, корупцията и неравенствата, не са свързани с Конституцията, а с това, че нейните основни постулати не се спазват.

 

Затова ключово бе решението на Движението за права и свободи в лицето на почетния му председател д-р Ахмед Доган, което отказа да подкрепи конституционната самодейност на ГЕРБ и свикването на Велико народно събрание.

 

Основният довод е, че се отричат общочовешките ценности като свобода и мир, с което се обезсмисля и необходимостта отрестарт на държавата. Така Движението занули схемите и пазарлъците на Борисов, чиято единствена цел е да остане на власт.

 

Д-р Доган, който от години развива уникалната теза за Заедността като единствено правилен път за развитието на българското общество,отново показа, че е лидер от висока държавническа класа.

 

Днес, когато народът е на улиците и площадите, когато протестира в защита на върховенството на закона, срещу корупцията и мафията превзела държавата, бе постигната важна стъпка за съхраняване на българската Конституция. 

 

А най-важното не са оставките, не е реваншизмът и „изчегъртването” на ГЕРБ и Бойко Борисов. Най-важното е корумпираното правителство да подаде оставка, президентът да състави националноотговорно служебно правителство, което да проведе честни избори.

 

Само така България ще се върне към нормалността, към спазването на законите и правилата, към компетентното управление, отговарящо на изискванията на съвременната дигитална и вече квантова епоха. И само така българските политици и народът сами ще коват съдбините си, както искат младите хора, а държавата няма да бъде управлявана под диктата на чужди посолства, или на задкулисни кръгове. 

 

 


Източник: epicenter.bg

Твоят коментар