Светлана Тихановская обявена за междудържавно издирване

Бившата кандидатка за президент Светлана Тихановска е обявена за междудържавно издирване. Тази информация беше потвърдена от Министерството на вътрешните работи на Беларус.

В сряда бе съобщено, че Тихановска, както следва от базата данни на Министерството на вътрешните работи на Русия, е обявена за междудържавно издирване на територията на Руската федерация. Източник на ТАСС в правоприлагащите органи на Руската федерация обясни, че тя е обявена за издирване в Беларус, но това важи и за Русия, тъй като става въпрос за междудържавно издирване.

Тихановска е кандидат за президент в Беларус на изборите, проведени на 9 август 2020 г. Според официално обявените резултати от гласуването, тя спечели малко над 10% от гласовете, завършвайки на второ място. Тихановска не призна резултатите. На този фон в страната започнаха масови протести на несъгласните с резултатите от изборите.

Тихановска напусна страната и инициира създаването на Координационен съвет (КС) на опозицията, който обяви, че ще се бори за обявяването на нови избори.

На 19 август Генералната прокуратура на Беларус образува наказателно дело за създаването на Конституционния съд. Става въпрос за публични призиви за завземане на държавната власт или комисията, с помощта на медиите или интернет, действия, насочени към причиняване на вреда на националната сигурност.

 

Източник: БГНЕС


Източник: epicenter.bg

Твоят коментар